Adidas izgubio važnu bitku na sudu, ali imaju pravo žalbe

Autor: Poslovni.hr/H , 19. lipanj 2019. u 13:36
FOTO: Reuters

Europski sud presudio je u srijedu protiv njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa u dugotrajnom sporu oko loga s tri pruge, zaključivši da nije dovoljno specifičan da bi uživao pravnu zaštitu.

Godine 2014. Ured za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO) registrirao Adidasov robni žig koji čine tri paralelne crne pruge na bijeloj pozadini.

Dvije godine kasnije EUIPO je poništio odluku o žigu na temelju prigovora belgijske tvrtke Shoe Branding Europe da nije dovoljno specifičan.

Adidas se žalio na tu odluku.

Njemačka i belgijska kompanija godinama se spore oko loga s prugama, budući da belgijska kompanija želi koristiti logo s dvije pruge.

Europski opći sud danas je odbio žalbu Adidasa, složivši se s mišljenjem EUIPO-a da Adidasov robni žig nije poseban.

„Žig nije shematski prikaz niza elemenata koji se ponavljaju u pravilnim razmacima već obična figurativna oznaka“, napisao je sud u priopćenju.

Suci su odbacili i Adidasov argument da je njegov robni žig poprimio karakteristiku posebnosti zahvaljujući raširenoj upotrebi u cijeloj Europskoj uniji, napominjući da je kompanija priložila relevatne dokaze za pet od 28 zemalja EU-a.

Mnoge Adidasove primjere ocijenili su nevažnima, između ostalog i zato što su uključivali samo upotrebu različitih boja.

Prije objave presude glasnogovornica Adidasa naglasila je da se konkretni predmet odnosi samo na jednu verziju loga s tri pruge. Današnja presuda neće utjecati na opsežnu zaštitu drugih oblika loga s tri pruge kroz institut robnog žiga, ustvrdila je.

Adidas se može žaliti na presudu Europskom sudu pravde.

Komentirajte prvi

New Report

Close