Žustra panel rasprava o brzini interneta, akvizicijama…

Autor: Bernard Ivezić , 01. veljača 2017. u 22:01
Tomašković (HT), Pavlinić (Tele2) i Dvorjančanský (Vipnet)/ Jurica Galoić/PIXSELL

Šef HT-a ponavljao da ulažu najviše, šef Vipneta da je to mit, a šef Tele2 da HT drži previsoke cijene.

Na početku CEO panela konferencije "Trendovi u telekomunikacijama 2017." u srijedu u Zagrebu Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta najavio je da će građani Hrvatske koji žive izvan velikih gradova zahvaljujući utrci u ponudi mobilnog interneta preko 4G mreža ove godine napokon doći na svoje.

Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 izjavio je kako očekuje rast korištenja roaminga zbog konačnog ukidanja dodatne naplate tih usluga unutar EU. Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma izjavio da zbog porezne reforme i rasta BDP-a vide pozitivni učinak na poslovanje u telekom industriji. A onda je tu idiličnu, već uvriježenju kurtoaziju, Tomašković prekinuo, kada je pohvalivši se uspješnom HT-ovom akvizicijom Crnogorskog telekoma povukao paralelu s hrvatskim tržištem. Izjednačio je Vipnetovo preuzimanje Metroneta s Optiminim preuzimanjem H1 telekoma.

 

Tomašković

HT investira dva puta više od svih telekoma u Hrvatskoj zajedno.

Fiksno dno
Nakon toga, idućih 20-ak minuta čelnici Tele2 i Vipneta s jedne i HT-a s druge ušli su u žestoku raspravu. Prvi je Tomaškoviću uzvratio čelnik Tele2 Viktor Pavlinić izjavivši da je konsolidacija dobra samo ako vodi većoj konkurentnosti, jer je konkurentnost preduvjet za bolje usluge i niže cijene. "Kako izgleda povećanje konkurentnosti u mobilnim komunikacijama primjer je dolaska Tele2 koji je, kad je ušao na hrvatsko tržište, građanima, tvrtkama i državi nižim cijenama štedio 5 milijuna kuna dnevno ili dve milijarde kuna godišnje. S druge strane, fiksno telekom tržište dotaknulo nam je dno", ističe Pavlinić. Nadovezao se šef Vipneta Dvorjančanský koji kaže da konsolidacija nije isto što i brojanje tržišnih igrača, jer se tako zaboravlja da se mora voditi briga i dobrobiti za građane, poslovne subjekte i državu.

I on je istaknuo da na mobilnom tržištu konkurencija postoji, ali da na fiksnom tržištu, gdje je HT dominantan, ona ne funkcionira. "Vipnet je kupio Metronet da bi mogao ponuditi konvergentne usluge gospodarstvu što je dosad mogao samo HT, a rezultat toga što na fiksnom tržištu nema konkurentnosti je da Hrvatska ima jedan od najsporijih interneta u Europi. To je loše za Hrvatsku, njeno gospodarstvo i građane", upozorava Dvorjančanský. Tomašković je na to odgovorio da je HT u tri godine s 90 tisuća povećao pokrivenost svojom broadband infrastrukturom na 800 tisuća kućanstava koja mogu surfati brže od 30 Mbps i da je HT jedini koji ulaže čak 1,5 mlrd. kuna godišnje. No, time je samo dodatno razjarilo Pavlinića i Dvorjančanskýog.

Pitanje cijene
Čelnik Tele2 izjavio je je da je šokiran što šef HT-a može reći da nudi brzi internet do 800.000, odnosno više od polovice kućanstava, a da u isto vrijeme tu uslugu koristi njih tek 28 posto. "Meni to zvuči kao da cijena nije onakva kakvu korisnici žele", rekao je Pavlinić. Dvorjančanský je otišao i korak dalje. Optužio je Tomaškovića da nekritički promiče mit o ulaganjima Deutsche telekoma u Hrvatsku.

"Vipnet je svojim ulaganjima izgradio najveću fiksnu broadband infrastrukturu u Hrvatskoj, a da smo mi ulagali koliko HT tvrdi da ulaže, pokrili bi milijun kućanstava", kaže Dvorjančanský. Moderator panela Dejan Ljuština iz PwC-a uskočio je u raspravu, bezuspješno je pokušavajući skrenuti na nedovoljna ulaganja države. HT-ov čelnik Tomašković dodao je "ne znam o čemu Dvorjančanský govori". "Konkurencija je veća u gradovima, jer Vipnet ulaže samo u gradovima, a mi smo tu preregulirani. HT investira dva puta više od svih telekoma u Hrvatskoj zajedno", napomenuo je Tomašković.

Komentirajte prvi

New Report

Close