Znanstvenici rade na novom moćnom oružju protiv raka: Potrebno je samo nekoliko dana da počne djelovati

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2022. u 12:20
Foto: pixabay

Od početka je naš cilj bio razviti platformsku terapiju koja se može koristiti za više različitih vrsta poremećaja imunološkog sustava ili različitih vrsta karcinoma, kaže bioinženjerka Amanda Nash sa Sveučilišta Rice u Teksasu.

Znanstvenici su uspjeli zaustaviti rak u uznapredovalom stadiju kod miševa korištenjem implantiranih sićušnih “tvornica lijekova”. Toj novoj vrsti liječenja potrebno je samo nekoliko dana da postane učinkovita.

Iako će trebati neko vrijeme da se ovaj pristup testira i počne provoditi na ljudima, rani rezultati obećavaju da imamo novi i moćan način za borbu protiv mezotelioma, odnosno agresivnog oblika raka pluća, prenosi Zimo.hr. 

Navedene “tvornice lijekova” sastoje se od sićušnih kuglica napravljenih od alginata, svaka široke samo 1,5 milimetara, a dizajnirane su za proizvodnju kontinuiranih eksplozija interleukina-2 (IL-2). Ovaj prirodni spoj aktivira bijele krvne stanice u borbi protiv tumora.

“Brinem o pacijentima koji imaju maligni pleuralni mezoteliom. Ovo je vrlo agresivan zloćudni tumor sluznice pluća i vrlo ga je teško potpuno izliječiti kirurškom resekcijom”, kaže torakalni kirurg i kirurški onkolog Bryan Burt s privatnog medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu, u SAD-u.

Drugim riječima, često postoji rezidualna bolest koja je zaostala. Liječenje te rezidualne bolesti lokalnom imunoterapijom, lokalnom isporukom relativno visokih doza imunoterapije u taj pleuralni prostor, vrlo je atraktivan način liječenja te bolesti, pojašnjava Burt.

Taj “pleuralni prostor” odnosi se na sloj tkiva koji prekriva pluća, gdje se također razvijaju tumori mezotelioma. Dio uspjeha liječenja ovisi o načinu na koji je lokalno usmjeren. Tim je također kombinirao implantate s onim što je poznato kao inhibitor kontrolne točke, vrstom lijeka koji se ne bori izravno protiv raka, već trenira imunološki sustav da bolje identificira i eliminira stanice raka. Ovdje je korišten inhibitor koji cilja na PD-1 protein.

Sićušni implantati su tako izbrisali tumore kod više od polovice testiranih životinja. U kombinaciji s inhibitorom kontrolne točke na sedam miševa, tumori su potpuno uništeni.

“Ono što naši podaci pokazuju je da isporuka ovih imunoterapijskih čestica, regionalno, ovim miševima koji imaju mezoteliom, ima vrlo provokativne i vrlo učinkovite odgovore na liječenje. Zapravo, nisam vidio da se ovi tumori mezotelioma kod miševa iskorijene, s takvom učinkovitošću, kao što imamo u ovom mišjem modelu”, kaže Burt.

Iz rezultata koje su znanstvenici dobili, uvjereni su da postoji dobra šansa da bi tretman također mogao učinkovito trenirati memorijske T stanice u tijelu da se ponovno bore s mezoteliomom, ako se ponovno pojavi. Njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Cancer Research.

Dok su se tretmani IL-2 pokazali učinkovitima, oni također mogu imati neke prilično ozbiljne nuspojave. Ovo je još jedno područje u kojem ciljana priroda nove terapije može pomoći, jer je ograničena na dijelove tijela koji su izloženi lijeku.

Štoviše, istu tehniku ​​tvornice kuglica lijekova već su koristili neki od istih istraživača u pokušaju rješavanja raka jajnika, a klinička ispitivanja na ljudima za to liječenje trebala bi započeti u sljedećih nekoliko mjeseci. To je tretman koji ima potencijal da ide daleko dalje od mezotelioma.

Od početka je naš cilj bio razviti platformsku terapiju koja se može koristiti za više različitih vrsta poremećaja imunološkog sustava ili različitih vrsta karcinoma, kaže bioinženjerka Amanda Nash sa Sveučilišta Rice u Teksasu.

Komentirajte prvi

New Report

Close