Zeleni klaster sudjeluje u urbanom planiranju Graza

Autor: Ana Blašković , 20. studeni 2019. u 22:00
Predstavnik klastera Johann Koinegg/Emica Elveđi/PIXSELL

Stvaramo snažnu mrežu startupa, bavimo se novim zelenim tehnologijama.

Green Tech Cluster Styria klaster je koji postoji od 2005. i danas ga čini tim od 11 zaposlenika, a ima 219 partnera. Klaster se bavi novim zelenim tehnologijama povezanim s recikliranjem i energetikom, a austrijska regija Štajerska prva je tamošnja regija po pitanju inovacija i novih tehnologija.

Predstavnik klastera Johann Koinegg istaknuo je da se klaster bavi stvaranjem snažne mreže startupa, povezujući sveučilišta, znanstvenike, mlade poduzetnike i lokalnu zajednicu.

"U čestom smo kontaktu s kompanijama, organiziramo diskusije, dovodimo ih za stol, radimo zajedno", kaže Koinegg.  "Smart City Graz brzo raste, onog što je u 1970-tim bilo povezano s metalurškom industrijom danas više nema. Još 2012. bilo je dosta brownfield investicija, no grad je odlučio da neće odluke o budućnosti dati isključivo u ruke investitorima već je osnovao projektni tim u koji je bio uključen i naš klaster te napravio plan i viziju kako će područje izgledati u budućnosti", kazao je Koinegg. 

Klaster je regionalan, ali napominje da je važno imati globalnu perspektivu. "Ako neka od kompanija treba informacije iz Belgije ili Francuske, ili čak Južne Afrike, mi im to možemo pružiti jer smo povezani s tamošnjim klasterima", kaže austrijski stručnjak.

Na radionicama koje organiziraju svojim članovima prezentiraju kako vide prilike za budućnost, primjerice u temama cyber sigurnosti za pametne gradove. Među lepezom aktivnostima koje imaju u klasteru u Grazu organiziraju Green Tech Jam, svojevrsni "hackaton", na kojem se generiraju nove ideje i rješavaju konkretni problemi.

Komentirajte prvi

New Report

Close