Zbogom privatnosti? Kamere na mobitelima stalno će snimati

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2021. u 10:24
Foto: Pixabay

Kamere koje konstantno snimaju nas i našu okolinu su ipak daleko opasnije za same korisnike.

Najnovija tehnologija koju je Qualcomm razvio, omogućit će funkciju koju nazivaju Always-On-Camera. Riječ je o tome da će čip biti daleko pametniji kada je potrošnja energije oko kamere i ISP-ova, ali i da će nas kamere na telefonima konstantno snimati. Da, Always-On-Camera znači da će korisnici telefona iz iduće godine imati kamere koje konstantno snimaju i traže njihovo lice, piše Bajtbox.

Naravno, sve je ovo zapakirano u priču o lagodnosti korištenja telefona koji konstantno traži svojeg vlasnika tako da bude otključan čim ga isti uzme u ruke. Štoviše, Qualcommovi čelnici tvrde da je ovo identično virtualnim asistentima koji čekaju da im kažemo „Okay Google“ ili „Hey Bixby“. Ipak, treba razjasniti da mikrofoni u našim telefonima navodno ne mogu snimiti nikakve druge naredbe (barem prema riječima proizvođača).

S druge strane, kamere koje konstantno snimaju nas i našu okolinu su ipak daleko opasnije za same korisnike. Qualcomm je potvrdio da će korisnici ovu opciju moći isključiti, ali da će iz kutije doći uključena i postavljena za rad.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kad znanost i tehnologija gube svoj smisao, postaju sluge režima i neprijatelj čovječanstva. Baciti ćemo te telefone, mail na kompjuter, pozivi na stari mobitel bez kamere. Fotiće opet u ruke.

New Report

Close