Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Ovi uređaji su trenutno najviše na udaru

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 13:17
Ilustracija: Pixabay

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Vjerovali ili ne, nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, a ni telefoni nisu izostavljeni.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini, piše Bajtbox.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

odlična stvar..umjesto da se svake godine kupuje novi hit mobitel, koristit će postojeći sve dok radi…umjesto da se svakih 5-7 godina kupuje novi auto, i dalje će se voziti postojeći, a sve skuplje i skuplje aute neka voze i plaćaju  dioničari tih firmi!

New Report

Close