Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Zbog klimatskih promjena razmatraju laboratorijsko uzgajanje voća

Autor: Poslovni.hr
08. rujan 2023. u 10:23
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Dok je rad na mesu uzgojenom u laboratoriju dospio na naslovnice posljednjih godina, sličan rad na voću je rjeđi.

Suočen s klimatskim promjenama i nesigurnošću hrane, Novi Zeland razmatra voće uzgojeno u laboratoriju. Znanstvenici će pokušati stvoriti voće bez dijelova koji se inače odbacuju poput jezgre jabuke ili koštice naranče, piše Klixba. 

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Dok je rad na mesu uzgojenom u laboratoriju dospio na naslovnice posljednjih godina, sličan rad na voću je rjeđi. Znanstvenici iz Plant & Food Researcha u južnom gradu Christchurchu to namjeravaju promijeniti uzgojem voćnog tkiva iz biljnih stanica za koje se nadaju da će jednog dana imati okus, miris i osjećaj kao pravo voće. Istraživači se nadaju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.

Suočen s klimatskim promjenama i nesigurnošću hrane, Novi Zeland razmatra voće uzgojeno u laboratoriju. Znanstvenici će pokušati stvoriti voće bez dijelova koji se inače odbacuju poput jezgre jabuke ili koštice naranče, piše Klixba. 

Dok je rad na mesu uzgojenom u laboratoriju dospio na naslovnice posljednjih godina, sličan rad na voću je rjeđi. Znanstvenici iz Plant & Food Researcha u južnom gradu Christchurchu to namjeravaju promijeniti uzgojem voćnog tkiva iz biljnih stanica za koje se nadaju da će jednog dana imati okus, miris i osjećaj kao pravo voće. Istraživači se nadaju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.

“Ovdje na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih usjeva”, rekao je dr. Ben Schon, vodeći znanstvenik za program Food by Design pri istraživanju biljaka i hrane koje podupire vlada, “ali gledajući u budućnost, postoji puno promjena dolazi u svijet s rastom stanovništva, sve većom urbanizacijom i klimatskim promjenama.”

“Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez dijelova koji se obično odbacuju poput jezgre jabuke ili kore naranče. Pružanje potrošačima samo tkiva voća pomoći će u smanjenju bacanja hrane”, rekao je Schon.

Hrana uzgojena u laboratoriju mogla bi igrati ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja, prema dr. Aliju Rashidinejadu, višem znanstveniku za hranu na Sveučilištu Massey u Aucklandu koji nije uključen u program.

Budući da je hrana uzgojena u laboratoriju potpuno novi koncept, nakon što se razvije, morat će dokazati svoju sigurnost regulatornim tijelima vjerojatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja.

“Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i desetljećima”, rekao je Rashidinejad.

Autor: Poslovni.hr
08. rujan 2023. u 10:23
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close