Zaslon vašeg smartfona je puknuo? Evo što odmah trebate poduzeti

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2020. u 09:34
FOTO: Pixabay

Nezgode se događaju, pa tako i s pametnim telefonima. Ponekad ćete imati sreće pa će uređaj preživjeti pad neoštećen. Ali što ako zaslon strada?

Donosimo pregled savjeta što učiniti ako zaslon vašeg pametnog telefona napukne nakon pada ili udarca.

Zašto su zasloni smartfona tako osjetljivi?

Odgovor na ovo pitanje krije se u ograničenjima materijala i tehnologija koje koristimo danas pri izradi smartfona. Želimo li uređaje koji su sprijeda (praktično) posve u zaslonu i elegantno tanki, oni neće biti naročito robusni i izdržljivi.

Problem nastaje kad se elastična potencijalna energija, pohranjena u staklu zaslona, pri udaru pretvori u površinsku energiju, što dovodi do pucanja zaslona.

Kad ispustite smartfon silina udara nadjačat će površinsku kompresiju pa će nastati male pukotine koje mogu izazvati pucanje zaslona.

Apple, Samsung i drugi proizvođači tome nastoje doskočiti eksperimentirajući sa sve čvršćim vrstama stakla koje mogu upiti energiju nastalu udarom. Većina ih miješa cink s aluminijem kako bi dobili jaču podlogu za kućište.

Što poduzeti odmah nakon nezgode?

Prvo provjerite stupanj oštećenja. Je li riječ o nekoliko ogrebotina ili imate posla s totalkom? Postavite smartfon na čvrstu, ravnu, dobro osvijetljenu površinu. Lagano i oprezno testirajte je li zaslon spreman za reciklažu ili je još uporabljiv. Provjerite možete li ga uključiti i reagira li na dodir.

Ako je došlo do ozbiljnog oštećenja napravite odmah sigurnosnu kopiju (backup) važnih podataka i datoteka prije no što prestane funkcionirati u potpunosti. Ako je ispustio dušu, najbolje je odnijeti ga u servis, prenosi tportal.

Evo što možete sami pokušati.

Ljepljiva traka

Ako smartfon još funkcionira i želite ga zadržati dok ne nabavite novi pokušajte ga prelijepiti slojem samoljepive trake. Obavite li to uredno neće se puno razlikovati od stvarne zaštite zaslona.

Zaštitni sloj za zaslon

Umjesto ljepljive trake možete posegnuti za gotovim rješenjem i nabaviti gotov zaštitni sloj za zaslon, koji bi također mogao dobro poslužiti kako bi zaslon vašeg smartfona ostao funkcionalan još neko vrijeme.

Potražite pomoć stručnjaka

Ako je oštećenje većih razmjera, vjerojatno jedino trajno rješenje je zamjena zaslona. To trebate prepustiti ljudima koji znaju što rade i imaju odgovarajuću opremu.

Komentirajte prvi

New Report

Close