Žarulje za navigaciju i surfanje brzinom 500 Mbit/s

Autor: Bernard Ivezić , 28. veljača 2019. u 21:59
Novo tržišno ime bivšega Philipsova poslovanja s rasvjetom je Signify

Globalno Signify ima više od tisuću projekata pametne javne rasvjete po svijetu

Pametna ulična rasvjeta, industrijska rasvjeta i rasvjeta sportskih terena glavni su smjerovi razvoja Signifyja u Hrvatskoj tijekom ove godine.

Bivši segment Philipsovog poslovanja s rasvjetom u četvrtak je u Zagrebu predstavio svoje novo tržišno ime – Signify. Martina Šimić Baranović, regionalna direktorica Signifyja kaže da su dosad u Hrvatskoj napravili ili provode 15-ak projekata pametne javne rasvjete.

Navodi da imaju projekte u Splitu, Zadru, na otoku Krku, a uskoro i u Zagrebu. Usto, ističe, osvjetlili su i zidine u Dubrovniku, Hendrixov most u Zagrebu te dizalice Uljanikova brodogradilišta u Puli. "Globalno Signify ima više od tisuću projekata pametne javne rasvjete po svijetu, a u Hrvatskoj smo ih dosad napravili ili ih upravo radimo 15 te ih vidimo kao jedno rastuće područje poslovanja", kaže Šimić Baranović.

Dodaje da će kompanija i dalje koristiti ime Philips na svojim proizvodima poput žarulja i lampi. Signify, pojašnjava, bit će ime za rješenja i platformu koja povezuje Philipsova svjetlosna rješenja, odnosno za novu IoT ponudu. Uz javnu rasvjetu, rasvjetu spomenika i kućno osvjetljenje, koji svi postaju integrirani do razine da ih se nudi kao IoT rješenja, Signify će sada u Hrvatskoj snažniji naglasak staviti na poslovnu primjenu svjetlosnih rješenja.

"U idućem razdoblju vidimo veliki potencijal od rješenja za industriju, odnosno naše pametne rasvjete za industrijske hale i skladišta, gdje osim toga što se primjenom pametnog, umreženog svjetla štedi na potrošnji energije, ujedno se prati kretanje zaposlenika u prostoru i može raditi optimizacije", kaže Šimić Baranović.

Sustav ima još napredniju upotrebu u poslovnim prostorima gdje pomoću LiFi tehnologije zamjenjuje WiFi, tj. nudi prijenos podatak svijetlom. Na taj se način oslobađa radio-frekvencijski spektar, a brzina je do 500 Mbit/s. Signify je to tek uveo testno u svoj ured u Zagrebu pa se primjena na tržištu tek čeka. "Dugoročno vidimo i primjenu u trgovini, jer preko svijetla možemo navoditi i kupce po trgovini", zaključuje Šimić Baranović.

Komentirajte prvi

New Report

Close