Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, i u Remetama počinje gradnja prve ovakve kuće u Hrvatskoj

Autor: Marta Duić , 18. studeni 2018. u 08:45
Kuća u zagrebačlim Remetama imat će gotovo nultu neto potrošnju energije, Foto: PD

Objekt će pokazati kakve će se kuće morati graditi nakon 2020..

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, i u zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 20-20-20.

Projekt prve e4 kuće je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju – napraviti kuću s četiri “e” – ekologija, ekonomija, energetika i emocije.

Realno iskustvo

“Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20 posto manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20 posto udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20 posto manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama”, pojašnjava Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.Kako tvrdi, baš zbog toga ovo nije samo jedan u nizu pilot-projekata koji ostaje samo na teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu “gotovo nulte energetske kuće”, već je u pitanju projekt u kojem će sudjelovati pravi ljudi. Točnije, riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi e4 kuću od 170 kvadrata.

Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski. Kuća e4 omogućit će im zdrav, energetsko učinkovit i financijsko dostupan dom te osigurati prirodnu klimu, a zahvaljujući ugrađenim ekološki održivim materijalima i suvremenim tehnologijama odgovara i investitorima koji žele zaštititi okoliš i osigurati prirodnu klimu.

“Očekujem da ćemo široj javnosti približiti proces građenja kuće gotovo nulte energije i pokazati im da ono što nas čeka 2020., mi možemo napraviti već danas. Očekujem također da će nam monitoring cijele gradnje dati informaciju što bismo potencijalno mogli poboljšati u budućnosti i pomoći nam u razvoju novih proizvoda. Želimo pokazati da ono što je zadano u teoriji, mi možemo primijeniti u praksi, na primjeru obiteljske kuće, a isto se kasnije može primijeniti i na objektima javne namjene”, smatra Franko.

Vrhunski tim stručnjaka

Gradnja kuće moći će se pratiti putem livecama na web stranici www.e4kuca.hr, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno “know-how” iskustvo za stvaranje kuća budućnosti. Franko napominje kako očekuje da će najveći izazov ovog projekta biti gradnja po propisima Europske direktive 20-20-20.

“Ipak s obzirom na to da smo na projektu okupili vrhunski tim stručnjaka te ga realiziramo u suradnji s Građevinskim fakultetom iz Zagreba, usudio bih se reći da imamo eksperte koji su svojim znanjem i iskustvom u startu uspjeli prevenirati potencijalne probleme. Nadam se da će ovaj inovativni pilot projekt zainteresirati i osnažiti građevinski sektor, da će se iz njega puno toga moći naučiti i da svakako može poslužiti kao dobar primjer za edukaciju kvalitetne radne snage.

Komentirajte prvi

New Report

Close