Zanima vas odakle vas opsjeda najviše spamova? Dvije države dominiraju

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. ožujak 2021. u 12:35
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Svaka druga neželjena elektronička pošta podrijetlom je iz SAD-a i Rusije, a trećina svih poslanih spamova unazad dva tjedna je bila zlonamjerna.

Dvije svjetske supersile i u virtualnom su svijetu najmoćnije. Sjedinjene Američke Države i Rusija odgovorne su za više od polovine spamova poslanih unazad pola godine, kako pokazuje analiza Atlas VPN-a, servisa koji omogućava surfanje uz promjenu IP adrese.

U svoj količini neželjene pošte prevladavaju tako pošiljatelji iz SAD-a s 44,2%, znači da gotovo svaka druga poruka od potomaka nigerijskih prinčeva, apeli bolesnih darežljivih bankara iz Švicarske ili pozivnice veselih pohotnih tajnica iz Tajlanda svoje ishodište imaju na tlu Amerike. Drugi, ali sa znatnim zaostatkom, su spammeri iz Rusije s 9,5%, te Njemačke, odakle se u svijet emitira 7,6% svih spamova. Blizu 4% neželjenih poruka u posljednjih šest mjeseci je iz Francuske, a top5 zatvara Kina, s 3% spamova podrijetlom s tamošnjih računala.
“Unatoč pojačanoj internetskoj cenzuri u Kini, ipak ih se toliko uspjelo provući”, navode s Atlas VPN-a, koji se za analizu ishodišta spamova oslonio na podatke i softver neovisnog njemačkog IT instituta AV Test.


Zemlje koje su krive svaka za do 2% svih poslanih spamova su Japan, Ukrajina Brazil, Španjolska i Iran.
U protekla dva tjedna, do danas 3. ožujka 2021., diljem svijeta poslano je tako, kako je registrirao AV-Test, 24.265 spamova, od čega ih je trećina (33% 8076) bilo ocijenjeno zlonamjernima, malicioznima. Od ukupnog broja 6171 otpada na različite oglase, reklame, ali 5699 ih je okarakterizirano kao phishing, usmjeren na krađu identiteta primatelja. Štoviše, 23% spamova unazad dva tjedna bili su takvi prevarantski spamovi. Spamova sa ‘sadržajem za odrasle’ odaslano je 3354, onih vezanih uz zdravlje 3144, uz financije 2267, a ucjenjivačkih 1783.
“Neželjena pošta je ozloglašena jer je zapravo dosadna. No, malo tko zna da takvi emailovi mogu biti opasni jer sadržavaju veze koje vode do web lokacija s krađom identiteta ili zlonamjernih privitaka koji mogu instalirati zlonamjerni softver na vaš uređaj”, upozoravaju s Atlas VPN-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close