Zajednički cilj poboljšati kvalitetu života, s naglaskom na zdravlje

Autor: Lucija Špiljak , 23. studeni 2021. u 22:00
Pobjednici šeste generacije programa u organizaciji Zicera zaslužili novac za daljnji razvoj svojih proizvoda i ideja/PD

Bave se razvojem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka, skenerom za analizu tkiva, primjenom ozona u zaštiti proizvodnje hrane, algoritmom za računanje metaboličkog tereta.

PsyFlux, Digicyte, Go Green Ozonator i Poypharm Solutions pobjednički su timovi šeste generacije predakceleracijskog programa Startup Factory koji provodi Zagrebački inovacijski centar (ZICER). Program je zaključen osmom konferencijom Zagreb Connect na kojoj su ova četiri pobjednička tima osvojila 800.000 kuna, odnosno svaki po 200.000 za daljnji razvoj svojih proizvoda i ideja čiji je cilj poboljšati kvalitetu života ljudi, s naglaskom na zdravlje.

PsyFlux je interdisciplinarni tim koji se bavi razvojem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka. Njihova je vizija učiniti mjerenje intrakranijskog tlaka usporedivim mjerenjima drugih fizioloških funkcija, u smislu dostupnosti i jednostavnosti.

Prošli intenzivnu obuku
Na ideju je došao Hrvoje Barić, specijalizant neurokirurgije i doktor znanosti.

Digicyte razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva. Razvijaju skener pod imenom Marvin.

”Digitalizacija u analizi tkiva i stanica još uvijek nije zaživjela. Bez digitalnih slika nema računalne obrade slika, pa tako ni umjetne inteligencije”, rekao je Krunoslav Vinicki koji je zadužen za razvoj softvera. Dora Machaček bavi se razvojem AI aplikacija u timu Digicyte, a Dominik Sremić razvojem hardvera.

GoGreenOzonator (GGO3) Helene Virić Gašparić bavi se primjenom ozona otopljenog u vodi za ciljano i pravovremeno suzbijanje štetnih organizama u plasteničkoj proizvodnji hrane. Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

200.000

kuna dobiva svaki od četiri pobjednička tima predakceleracijskog programa

Polypharm Solutions je algoritam za prepoznavanje interakcija između lijekova koji će biti dostupan kao profesionalni i potrošački proizvod u obliku web aplikacije. Računanje metaboličkog tereta pomoću umjetne inteligencije prepoznaje preopterećene metaboličke puteve te preporučuje alternativne terapijske režime.

Sprečavanjem interakcija između lijekova u trenutku njihova propisivanja umanjuje vjerojatnost nastanka nuspojava te štiti zdravlje pacijenata.

Dvanaest timova prošlo je u posljednjih mjesec dana intenzivne radionice i edukacije u mjesec dana, tijekom kojih su ih pratili ponajbolji mentori iz Hrvatske i izvana; od ljudi iz akademske zajednice do poduzetnika i osnivača danas uspješnih startupa. Nakon pitcheva odabrana su četiri najbolja.

Šesnić

Timovi su osvojili 800.000 kuna, odnosno svaki po 200.000 za daljnji razvoj svojih proizvoda i ideja čiji je cilj poboljšati kvalitetu života ljudi, s naglaskom na zdravlje.

Osim pitcheva, na ovogodišnjem Zagreb Connectu održane su i zanimljive panel rasprave startup osnivača koji su s prisutnima na hibridnoj konferenciji podijelili priče o svom poslovnom putu, a govorilo se i o viziji budućnosti. Pojasnili su kako iz Hrvatske stvoriti uspješan globalni startup i kako uspješno funkcioniraju međunarodni startup ekosustavi koji osiguravaju održivi razvoj.

Malo tko je davao nadu
Kroz dosadašnjih sedam godina na pozornici Zagreb Connecta bilo je više od 90 domaćih startupova, posjetilo ga je više od 3500 sudionika uživo, a lani je online prijenos pratilo više od 1500 ljudi.

”Ponosan sam na šestu generaciju Startup Factoryja. Kada smo tek krenuli s ovom pričom, malo tko je davao nadu da će to biti uspješno, s pitanjem kako javni sektor može napraviti nešto tako tržišno orijentirano, globalno konkurentno? Sedam godina nakon ideje i šest godina realizacije svi ti timovi svjedoče koliko im je to bilo dobro.

Učili smo kroz godine kako unaprijediti program, u čemu nam je najviše pomogao Grad Zagreb, kao i Hamag-Bicro i HBOR. Hvala svima koji su sudjelovali u intenzivnom programu gdje su se startupi pripremali uz ponajbolje mentore iz Hrvatske i izvana. Prijavljeni timovi su nam dali priliku da s njima stvaramo nove vrijednosti, što je i ideja i cilj programa.

Rješenja odgovaraju društvenim i gospodarskim izazovima, a veliki je naglasak stavljen na zdravlje, održivost, zelene energije, robotiku, umjetnu inteligenciju, a što pokazuje koliko smo globalno konkurentni. Nadam se da ćemo takvo okruženje dalje razvijati”, rekao je direktor ZICER-a Frane Šesnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close