Zagrebačka tvrtka tvrdi da razvija na našem tržištu dosad nepostojeće rješenje

Autor: Darko Bičak , 09. prosinac 2021. u 13:29
Fridrich Haug (prvi slijeva), Ivica Blažević i energetičar Igor Grozdanić/L. Stanzl/PIXSELL

‘Zahvaljujući našem modelu e-auti, privatni ili službeni, mogli bi se puniti bilo gdje’.

Iako je broj električnih automobila u Hrvatskoj još simboličan, oko dvije tisuće u odnosu na 2,8 milijuna ukupno registriranih motornih vozila, činjenica je da se radi o trendu koji je nezaustavljiv i koji je u nekim zemljama sjeverne Europe već postao prevladavajući, dok se u ostatku kontinenta probija, većom ili manjom brzinom.

Zbog toga je nužno prilagođavati svekoliku tehnologiju novoj zelenoj agendi u kojoj će e-punionice imati jednu od centralnih uloga, kao i povećanje autonomnosti EV vozila.

Najviše mogućnosti za razvoj
U našoj zemlji se tehnologijom projektiranja, izgradnje i održavanja punionica bavi više tvrtki, neke od njih su i multinacionalni igrači poput Hrvatskog telekoma u sustava njemačkog T-Coma, a jedan od zanimljivijih primjera je domaća tvrtka CEV Technologies iz Zagreba.

Ona razvija novi i dosad na hrvatskom tržištu nepostojeći model e-mobilityja, smart energy solution. Kako pojašnjava Ivica Blažević, osnivač i direktor CEV Technologiesa, društvo i potrebe građana se mijenjaju te je nužno i tehnologiju razvijati u skladu s tim.

”Sve analize, u Europskoj uniji i Hrvatskoj, pokazuju da se automobili najviše pune, odnosno njihovi vlasnici bi ih najviše željeli puniti, dok vozila miruju – kod kuće i na poslu.

Stoga želimo ponuditi model koji će zahvaljujući tehnologiji omogućiti da se EV-vozila, službena ili privatna, po jedinstvenom modelu i trošku pune na bilo kojoj lokaciji”, ističe Blažević koji ima veliko iskustvo u razvoju novih modela poslovanja i naplate – payment solutions u fintech, retail i telco industrijama u nas i inozemstvu.

Dodaje da je, na input poslovnog partnera iz Irske, došao do zaključka da je upravo e-mobilnost sektor koji je ovog trenutka najpropulzivniji, najdinamičniji, te ima najviše mogućnosti za razvoj, pogotovo u segmentu rješenja za plaćanje (payment solutions, naplatu (billing) i roaming.

Jedna od najvažnijih divizija
Svoj model su već krenuli nuditi nekima od najvećih hrvatskih tvrtki koje bi mogle ovu tehnologiju implementirati te nuditi svojim zaposlenicima, korisnicima i kupcima, a Blažević naglašava da će u razvoju e-mobilnosti na tržištu biti vrlo značajna javno-privatna suradnja na svakoj razini.

Jedan od partnera za hardver u ovom projektu im je velika njemačka korporacija Heidelberg AG koja je već 170 godina jedan od najvećih globalnih proizvođača tiskarskih strojeva i slične tehnologije precizne mehanike, a koja je zadnjih godina snažno ušla i u segment elektromobilnosti.

Kako nam pojašnjava Friedrich Haug, u Heidelbergu zadužen za međunarodno poslovanje, tvrtka je uvidjela da im postojeća tehnologija, znanje, kvaliteta, međunarodni ugled i kadrovi daju dobru priliku za razvoj i zaradu u ovom segmentu.

”Segmentu wallbox-punionica smo se posvetili snažno i to je postala jedna od naših najvažnijih divizija. Trenutačno držimo više od 25 posto tržišta wallbox-e-punjača u matičnoj Njemačkoj, a još više u Švicarskoj, s tendencijom rasta.

Smatramo da imamo vrlo kvalitetan i konkurentan proizvod ocijenjen u testu ADAC kao ‘best buy’, najbolji omjer cijene i kvalitete na njemačkom tržištu. S njim želimo jače iskoračiti u čitavoj Europi pa i na tržištima Hrvatske i Slovenije za koje nam je partner CEV Technologies”, kazao je Haug.

Ivica Blažević napominje da je vrlo važno imati iza sebe ovako ozbiljnog partnera kao što je Heidelberg AG jer to jamči kvalitetu i pouzdanost za sve partnere u poslu.

Dodaje da očekuje ekspanziju e-mobilnosti u narednom razdoblju jer se ukupan trošak standardnih fosilnih i električnih vozila približavaju, a infrastruktura za e-mobilnost svakodnevno raste. 

Komentirajte prvi

New Report

Close