Zagrebački računalni savez donacijom IT tvrtke Ingemark dobio modernu VIDI X učionicu

Autor: Lucija Špiljak , 15. prosinac 2021. u 13:26

Čak 66 škola izrazilo želju imati VIDI X u svojim učionicama.

Zagrebački računalni savez (ZRS) dobio je svoju modernu VIDI X učionicu u sklopu inicijative „Sanjaj i ostvari“, zahvaljujući donaciji zagrebačke IT tvrtke Ingemark.

VIDI X je prvo hrvatsko razvojno mikroračunalo koje je osmislila strana tvrtka VIDI u suradnji s inženjerima hrvatskih vrhunskih tehnoloških tvrtki kako bi nastavnicima i edukatorima olakšali rad u STEM području.

Čak 66 škola izrazilo želju imati VIDI X u svojim učionicama, a zato je i pokrenuta inicijativa „Sanjaj i ostvari“ u koju su uključene brojne hrvatske tvrtke koje po jednoj školi ili ustanovi doniraju VIDI X učionicu.

ZRS je neprofitna udruga usmjerena okupljanju djece i mladeži sa svrhom poticanja darovitosti i popularizacije informatike, a ovom donacijom Ingemarka pridružili su se Hrvatskom robotičkom savezu koji je, baš kao i 18 škola, sada opremljen ovom vrijednom tehnologijom koja je dostupna za čak 9000 učenika diljem Hrvatske.

Iskorak u obrazovanju

Tajnik ZRS-a Zdravko Škokić uveo je odmah VIDI X kao novu platformu za učenje programiranja jer se na njemu mogu raditi zanimljivi razvojni projekti koristeći C++, Python i druge programske jezike kojima ZRS uspješno podučava generacije budućih inženjera i tehnoloških poduzetnika. Kroz njihove radionice godišnje prođe oko 200 djece.

Magdalena Matić, članica uprave Ingemarka, prilikom donacije istaknula je kako je kontinuirano i kvalitetno obrazovanje ključ je uspjeha u modernom svijetu.

„Danas je velika većina poslova koje obavljamo gotovo nezamisliva bez suvremene informatičke opreme i pripadajućeg znanja, čemu i Ingemark svjedoči u svom svakodnevnom poslovanju. Područje u kojoj mi djelujemo izuzetno se brzo razvija.

Nadamo se kako će ova donacija omogućiti edukatorima kvalitetnije podučavanje, a učenicima dodatan iskorak u njihovom obrazovanju. Ujedno se nadamo kako će jednog dana možda neki od tih mladih ljudi postati izvrsni, mladi stručnjaci kojima ćemo u budućnosti moći ponuditi posao u našem timu“, zaključila je Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close