Zadar prvi dobio pametne govornice

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2017. u 14:22
Na njima se mogu kupiti karte za parking i bus, besplatno surfati...

Projekt je realizirao Hrvatski telekom u suradnji s tvrtkom Vendotel, jednim od 15 najboljih startupa u Europi.

Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio tzv. pametne govornice, na usluzi građanima i turistima kao izvor svih važnih lokalnih informacija, ali i kanal za plaćanje kreditnim i debitnim karticama.

Na govornicama će se moći i besplatno spojiti na bežični internet, kupiti parkirališne i karte za međugradski prijevoz, nabaviti bonovi za mobitel svih operatera, Bitcoin, Simpa i BonBon paketi. Projekt je realizirao Hrvatski telekom u suradnji s tvrtkom Vendotel, jednim od 15 najboljih startupa u Europi. Na najprometnijim mjestima u gradu do kraja tjedna bit će postavljeno ukupno 10 pametnih govornica, čime Zadar, rečeno je, slijedi trend razvoja pametnih gradova poput Londona i New Yorka.

"Postavljene govornice omogućavaju niz javno dostupnih usluga potrebnih za suvremeni život građana i posjetitelja Zadra, a u skladu s odrednicama razvojne strategije Grada Zadra u smjeru Smart City koncepta", priopćeno je iz gradske uprave. Partneri HT-a uz Vendotel su i Infoart grupa, koja je omogućila kupovinu parkirališnih karata putem integracijske platforme Igeus, te startup Vollo koji je integrirao sustav za pregled, rezervaciju i kupnju karata za međugradski prijevoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close