Za održivu ideju koja će tehnologijom olakšati život daju 10 tisuća eura

Autor: Josipa Ban , 27. prosinac 2022. u 22:00
Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja/G. Stanzl/PIXSELL

Prvo hrvatsko digitalno osiguranje u potrazi za tehnološkim zelenim idejama, žiri će prihvatiti i koncepte.

LAQO, prvo hrvatsko digitalno osiguranje, otvorilo je prijave za LAQOthon, natjecanje kroz koje traže najbolje tehnološke zelene ideje u Hrvatskoj. Prijave su otvorene do 22. siječnja 2023., a najbolje tri ideje bit će nagrađene iznosom od 18 tisuća eura.

Iz LAQO-a ističu da se na natječaj mogu prijaviti učenici, studenti, projektni i product menadžeri, dizajneri, programeri, odnosno svi koji znaju kako tehnologijom mogu riješiti neki od problema održivosti.

Finalisti, odnosno deset najboljih, svoja će idejna rješenja predstaviti pred stručnim žirijem na 10. izdanju Bug Future Showa 2. veljače, a najbolji će osvojiti 10 tisuća eura, drugi pet, a treći tri tisuće eura.

Kreativnost i originalnost
Prijava, piše na stranicama LAQO-a, tehnološke inovacije Croatia osiguranja, mora biti u obliku tehnološkog idejnog rješenja koje život čini lakšim, a svijet održivijim. Održivijim se pak misli na koncept održivog razvoja koji UN definira kao razvoj koji zadovoljava sadašnje potrebe ne ugrožavajući sposobnost budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe.

U obzir, dakle, dolaze sve ideje koje život čine zdravijim i boljim, ali na pametan način, odnosno korištenjem tehnologije. Također, predloženo rješenje ne mora biti realizirano, odnosno u obliku hardverskog prototipa ili aplikacije, već se prijaviti može samo kako razrađeni koncept.

Pri ocjenjivanju idejnih rješenja žiriju će biti najvažnija kreativnost, ideja i originalnost korištenja tehnologije. Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, poručuje da vjeruju da mali koraci mogu napraviti veliku promjenu.

To su, ističe, dokazali prije dvije godine uvođenjem LaqoPrevent programa za promicanje odgovornog ponašanja u prometu. Ove su godine otišli i korak dalje te uveli mogućnost mjerenja emisije ugljičnog dioksida u vožnji. Inovacija je to koja, poručuje Zovko, već pokazuje rezultate.

Još tri tjedna
”Od lansiranja inovacije, podaci LAQO korisnika pokazuju da prosječna potrošnja CO2 iznosi 229 g/km. Cilj nam je kontinuirano motivirati naše korisnike da stilom vožnje smanje emisiju CO2 i time aktivno sudjeluju u zaštiti okoliša”, ističe. A motivaciju u realizaciji održivih rješenja odlučili su potaknuti i natjecanjem LAQOthon.

”Znamo da ove naše vrijednosti žive i dijele i mnogi drugi, stoga želimo pripomoći realizaciji novih sjajnih tech ideja koje će nam omogućiti da sutra živimo bolje, zdravije ili sigurnije”, ističe Zovko te poziva sve zainteresirane da se prijave.

Oni koji još nemaju ideju stignu je razviti jer za to imaju tri tjedna vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close