Za digitalizaciju sela osigurano osam potpuno besplatnih alata

Autor: Josipa Ban , 04. siječanj 2023. u 22:00
Boris Blumenschein, voditelj CEKOM projekta i član Uprave InfoDoma/J. Galoić/PIXSELL

Završen projekt koji osigurava besplatne digitalne alate malim i srednjim poduzećima iz ruralnih područja.

Uspješno je jučer završen projekt CEKOM Food&Rural projekt koji će omogućiti digitalnu transformaciju ruralnih područja, javljaju iz InfoDoma, kompanije koja je u sklopu projekta razvila čak osam platformi. Sve će one, poručuju biti besplatne za sve korisnike.

”Naši stručnjaci te partneri u projektu uspješno su realizirali predviđene ishode Centra. Riječ je o dobrim praksama za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju koje će biti dostupne za 170 000 OPG-ova te malih i srednjih tvrtki koje će moći digitalizirati svoje poslovne procese”, istaknuo je Boris Blumenschein, voditelj CEKOM projekta i član Uprave InfoDoma.

Suradnjom do rješenja
Ovaj hvalevrijedan projekt vrijedan 13,14 milijuna kuna, a koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 7,7 milijuna kuna, trebao bi doprinijeti većoj konkurentnosti subjekata u ruralnim područjima te tako ubrzati društveni razvoj i očuvati naseljenost u ruralnim područjima iz kojih stanovništvo, zbog lošijih životnih uvjeta sve više iseljava.

Projekt na kojem su, uz InfoDom, sudjelovali Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH), Fakultet organizacije i informatike (FOI) te Inovacijski centar Nikola Tesla, rezultirao je s osam novih proizvoda, koji čine jedinstvenu cjelinu i koji su dostupni za besplatno korištenje.

Razvijena je tako IoT platforma, sustav za podršku odlučivanju, distribucijska platforma za hranu, portal za razvoj ekosustava, sustav kontrolnih listi i samoprovjere, baza znanja, BigData platforma te portal zdravstvenog, odnosno ruralnog turizma. Registracija je na ove platforme, uvjeravaju, jednostavna i brza.

Prerada i distribucija hrane
”Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane, a sustav će kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja”, objašnjavaju iz InfoDoma.

Sve razvijene platforme pak trebale bi rezultirati brojnim pozitivnim ishodima, od unapređenja tehnološkog razvoja, komercijalizacije, primjene inovacija, brendiranja prehrambene industrije i proizvoda primjenom inovativnog dizajna i promidžbenih aktivnosti.

U konačnici sve bi ovo trebalo ojačati konkurentnosti prehrambene industrije na ruralnim područjima. Ostaje još samo da sva ova rješenja OPG-ovi te mala i srednja poduzeća počnu i koristiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close