Na 80 slobodnih mjesta stiglo više od 900 prijava za besplatne radionice iz STEM-a

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2022. u 10:41
STEM akademija / Foto: PD

Primjenjeno računarstvo, robotika,multimedijsko računarstvo i geološko inženjerstvo.

Na 80 besplatnih mjesta za STEM radionice, koje se sljedeći tjedan održavaju u Zagrebu, stiglo je 919 prijava srednjoškolaca iz cijele Hrvatske. Radionice će se od 21. do 25. veljače održati u prostorima Športske gimnazije i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta uz više od desetero predavača, stručnjaka koji će provoditi program razvijen od strane partnera.

Program radionica pod nazivom “STEM akademija” kreirali su Visoko učilište Algebra te Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) i Institutom za razvoj obrazovanja (IRO). Partneri iz IRO-a pružit će usluge informiranja i savjetovanja učenika srednjih škola o nastavku školovanja u STEM području.

Besplatne radionice za učenike iz cijele Hrvatske

Besplatne radionice namijenjene su srednjoškolcima od 1. do 4. razreda različitih škola iz cijele Hrvatske, a svim polaznicima radionica koji nisu iz Zagreba osiguran je hostelski smještaj i prijevoz.

Tako će 20 polaznika kreirati vlastite igrice razvijajući vještine uporabe različitih programa, aplikacija i alata u izradama igrica, a posebno će se upoznati sa softverom za izradu video igara Unity.

Druga radionica namijenjena je učenicima koji žele naučiti izrađivati aplikacije u Android okruženju te će učiti osnove Java programskog jezika. Svoje aplikacije testirat će na Android Virtual Deviceu.

Dvadeset učenika izabranih za radionicu robotike naučit će kako izgraditi koncept robota putem odgovarajućeg softvera te kako ga ispisati putem 3D pisača i zatim montirati. Radionica će sadržavati i sinkronizaciju s bespilotnom letjelicom koja će uz pomoć učenika poletjeti s platforme instalirane na robotu u svrhu izviđanja, a to će ujedno biti i simulacija misije na Marsu.

Radionica Zemlja, čovjek i geotehnologija spoj je primijenjene kemije, geologije, geološkog inženjerstva i geotehnologije koja će učenicima uz terenske i laboratorijske interaktivne demonstracije i vlastite pokuse dati uvid u neraskidivu vezu Zemlje i čovjeka.

Popularizacija STEM područja

Ovim projektom žele popularizirati STEM područje među djecom i mladima, kao i ojačati kapacitet organizacija civilnog društva i suradnju s akademskim partnerima.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29. lipnja prošle godine i trajat će ukupno dvije godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn, a sufinancirali su ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close