Više od 1600 oglasa objedinjeno, nude pomoć u hrani, prijevozu, smještaju…

Autor: Lucija Špiljak , 09. siječanj 2021. u 12:00
Programer Vlado Cingel iz Orahovice kreirao je aplikaciju na stranici potres-petrinja.hr/ICV.HR

Stradali pak mogu lakše pretraživati ponude i oglase ili ostaviti svoj oglas u kojem traže specifičnu pomoć.

Vlado Cingel, programer iz Orahovice, razvio je u svega pola sata aplikaciju Potres 29. prosinca, kada je razorni potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, a koja ljudima u želji da pomognu stradalima omogućava da putem aplikacije, kao oglas, objave uslugu koju nude, od smještaja, prijevoza, hrane i pomoći.

Stradali pak mogu lakše pretraživati ponude i oglase ili ostaviti svoj oglas u kojem traže specifičnu pomoć. Na dan potresa Cingel je istrčao iz ureda, a po povratku je pročitao što se dogodilo i primijetio kako ljudi na društvenim mrežama nude smještaj unesrećenima.

Tako je i došao na ideju da to sve objedini. U Ruby programskom jeziku razvio je aplikaciju koja je dostupna na internetskoj stranici potres-petrinja.hr.

“Kada sam aplikaciju pustio live i podijelio na društvenim mrežama, stvar je eksplodirala i u par sati imali smo više od 500 oglasa. Drugi dan je bio rekordan s malo manje od 800 oglasa, sada su se stvari malo smirile i imamo 30-40 oglasa dnevno.

Nakon naše pojavile su se još neke aplikacije, svaka sa svojim prednostima i manama. Sa svima smo u kontaktu i trenutačno svi zajedno radimo na tome da se aplikacije povežu i komuniciraju međusobno, a dugoročni cilj bi bio da to povežemo u jedno cjelovito rješenje.

Brzo mi se pridružilo još kolega programera i cijelo vrijeme je širimo i dorađujemo. Kod je javno dostupan na stranici github.com/vlado/earthquake-croatia i svatko se može pridružiti razvoju“, kaže Cingel čija je aplikacija prema zadnjim informacijama brojala oko 1600 oglasa za različite usluge, na 78 stranica.

Komentirajte prvi

New Report

Close