Više od 1000 stručnjaka za fuziju u Dubrovniku

Autor: Poslovni dnevnik , 06. rujan 2022. u 22:00
SOFT 2022 velika je prilika za naš privatni sektor da se poveže sa španjolskim ulagačima, kaže dr. Tonči Tadić s IRB-a/S. Šimunović/PIXSELL

Kroz poseban dio programa Industry Day otvara se mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ogromnih fuzijskih postrojenja ITER-a i DONES-a.

SOFT 2022 ili 32. Simpozij o fuzijskoj tehnologiji u Dubrovniku od 18. do 23. rujna, u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, okupit će više od 1000 svjetskih fuzijskih znanstvenika i stručnjaka iz EU-a, Kine, Japana, J. Koreje i SAD-a, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike EK-a i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Kroz poseban dio programa Industry Day otvara se mogućnost sudjelovanja na natječajima za unosne poslove na izgradnji ogromnih fuzijskih postrojenja ITER-a i DONES-a, vrijedne nekoliko stotina milijuna eura.

Da bi prva fuzijska elektrana profunkcionirala, dio fuzijskih istraživanja radit će se u sklopu projekta DONES, kojeg zajednički provode Hrvatska i Španjolska, a u sklopu kojeg će hrvatski i španjolski stručnjaci ispitivati materijale koji mogu izdržati ekstreme uvjete u fuzijskoj elektrani.

“Industry Day namijenjen je potencijalnim dobavljačima, ne samo za hrvatske komponente za izgradnju uređaja DONES, već i svima koji žele sudjelovati na bilo kojem fuzijskom projektu poput ITER-a i DTT-a.

Usto, Industry Day uvijek je uvod u Big Science Business Forum (BSBF), ove godine u Granadi, konferenciju dobavljača za velike znanstvene projekte u EU-u gdje se vrte poslovi javne nabave od 8 milijardi eura. Ukupna vrijednost svih hrvatskih komponenti DONES-a je 36 milijuna eura plus PDV.

No, naše kompanije mogu sudjelovati na natječajima za komponente DONES-a koje će raspisati Španjolska, a vrijednost svih njihovih komponenti DONES-a je čak 360 milijuna eura plus PDV.

Važno je da hrvatski privatni sektor aktivira dogovore o stvaranju konzorcija za neke od tih poslova i komponenti” kaže dr. Tonči Tadić, predsjednik međunarodnog organizacijskog odbora konferencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close