Vipnet odradio pripremu za napad na HT-ov fiksni biznis

Autor: Bernard Ivezić , 20. listopad 2015. u 22:00
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U sklopu restrukturiranja, koje je u trećem tromjesečju dalo prvi rezultat, kroz rast EBITDA, Vipnet odradio projekt odcjepljenja od HT-a.

Vipnet zaoštrava tržišnu utakmicu s Hrvatskim telekomom (HT) u fiksnim komunikacijama.

Najveći izazivač HT-a u utorak je pri objavi rezultata za prvih devet mjeseci usput natuknuo da je pri kraju tajnog projekta izrade vlastite nacionalne temeljne infrastrukture. Trenutačno to imaju jedino HT i državna tvrtka Odašiljači i veze. Projekt je takoreći gotov, ali će Vipnet svoje usluge na nj u cijelosti prebaciti u etapama do kraja ove godine. "Imamo dvije tisuće kilometara vlastite optike između najvećih gradova u Hrvatskoj Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka i to su nam bila najveća ulaganja", kaže Adrian Ježina, član Uprave Vipneta.

Operater je ove godine uložio ukupno 34,7 mil. eura. Uz infrastrukturu, i u povećanje kapaciteta 3G-a, nove 4G tehnologije, jačanje prodaje i korisničkog iskustva. Nova infrastruktura sastoji se od dvije odvojene optičke veze koje povezuju Zagreb, Rijeku i Split, zatim optičkog prstena u Istri i u Međimurju te dvije odvojene optičke trase prema Osijeku, koje idu uz Savu i po Podravini. Na taj će način Vipnet spojiti postojeće vlastite gradske optičke mreže s kojima ima pristup do 380.000 kućanstava, a koje koristi 273,5 tisuća korisnika.

"To je sve dio restrukturiranja", kaže Ježina. Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta, oduševljen je rezultatima u fiksnom segmentu. Broj korisnika u devet mjeseci veći je 28,8%, a prihod 17,9%. Govoreći o mogućim akvizicijama, posebno Metroneta i H1 Telekoma, navodi da regulatorni sustav u Hrvatskoj potiče manje telekome da izađu s tržišta, odnosno da se prodaju. Vipnet je u devet mjeseci imao pad prihoda od 2,7%, na 274,7 mil. eura. EBITDA je pala ukupno na 67,2 mil. eura, ali kvartalno raste. "Zadovoljan sam što EBITDA sada raste", zaključuje Dvorjančanský.

Komentirajte prvi

New Report

Close