VIDEO: Nove gume same prate tlak i mogu se napuhati

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2019. u 14:50
Foto: YouTube screenshot

U gumu je ugrađena centrifugalna pumpa, koja koristi rotirajuću silu kotača kako bi povećala pritisak.

Premium proizvođač guma Continental predstavio je novi konceptni proizvod, koji ima doista zanimljive mogućnosti, piše HAK revija.

Nova guma, nazvana C.A.R.E. ima mogućnost prilagođavati se u vožnji, odnosno pratiti vlastito stanje te prilagođavati tlak.

Nedovoljno napumpane gume povisuju potrošnju goriva, a negdje oko 25 posto vozača na svojim vozilima vozi s gumama koje nisu napumpane sukladno preporuci proizvođača.

Continentalova guma ima mogućnost mjeriti dubinu utora, opće stanje gume te pritisak zraka u gumi. Pomoću Bluetooth veze ona može slati ključne informacije na infotainment sustav vozila, a može i sama korigirati tlak. Naime, u gumu je ugrađena centrifugalna pumpa, koja koristi rotirajuću silu kotača kako bi upuhala zrak pod tlakom i povećala pritisak. Zasad nema informacija o početku proizvodnje.

Sve više inovacija

Podsjetimo, Michelin s General Motorsom testira gume za automobile koje nisu punjenje zrakom.

Na sličnom projektu radi i Bridgestone, koji ima gume slične Michelinovima. Ova tvrtka najavljuje da priprema nove gume za automobile i da će biti u uporabi u bliskoj budućnosti.

No napravljen je već prvi praktičan iskorak – ove godine trebale bi u prodaju ići gume za bicikle koje nisu punjene zrakom.

Komentirajte prvi

New Report

Close