VIDEO: Nova kemijska tehnika pretvara otpadnu plastiku u čisto gorivo

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2019. u 12:22
Foto: Reuters

Može li pametan izum pretvoriti ekološku katastrofu u novi izvor goriva?

Otpadna plastika guši mora i oceane te truje životinjski svijet. Zbog toga su istraživači sa Sveučilišta Purdue uzbuđeni zbog izuma nove kemijske tehnike koja otpadnu plastiku pretvara u korisne polimere, ili čak čisto gorivo.

Nova tehnika bazira se na polipropelenu, koji se koristi za izradu raznih stvari, od igračaka do vrećica. Tehnika koristi jako zagrijanu vodu za pretvaranje plastike u gorivo, poput benzinskog, a koje se može koristiti za konvencionalna vozila.

"Naša strategija je stvoriti pokretačku snagu za recikliranje pretvaranjem poliolefinskog otpada u širok raspon vrijednih proizvoda, uključujući polimere, naftu (mješavinu ugljikovodika) ili čista goriva. Naša tehnologija pretvaranja ima potencijal povećati dobit industrije recikliranja i smanjiti zalihe plastičnog otpada na svijetu", navela je u priopćenju Linda Wang, istraživačica na Sveučilištu Purdue i voditeljica istraživačkog tima koji stoji iza razvoja nove tehnike.

Ogromna količina smeća

U jednom od zadnjih istraživanja znanstvenika naveden je podatak da polipropeleni čine oko 23 posto od pet milijardi tona plastičnog otpada koji je odbačen na odlagališta i u okoliš. Zbog nove razvijene tehnike stvorio se veliki potencijal da se taj otpad ponovno pretvori u vrijednu robu, ali i da se smanji veliko zagađenje okoliša.

U prezentacijskom videu može se vidjeti i predviđanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) kako će do 2050. godine oceani imati više plastike nego ribe, ukoliko se trend ubrzo ne promijeni.

“Plastika se polako razgrađuje i otpušta toksičnu mikroplastiku i kemikalije u zemlju i vodu. To je katastrofa, jer kad se ti zagađivači nađu u oceanima, nemoguće ih je u potpunosti izvući van”, navela je Wang.

Komentirajte prvi

New Report

Close