VIDEO: Amerikanci žele opremiti vojne avione laserskim oružjem

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2019. u 15:13
Foto: Reuters

Dok hrvatska država razmišlja o nabavci prastarih američkih aviona, najnoviji američki borbeni zrakoplovi uskoro bi se trebali opremiti najsuvremenijim laserskim oružjem.

U 2017. godini američka mornarica otkrila je svoj sustav laserskog oružja (LaWS), futurističku kupolu postavljenu na transportnom plovilu, koju su mediji nazvali prvim aktivnim laserskim oružjem na svijetu.

Sada američko zrakoplovstvo želi razviti taj trend i opremiti svoje borbene zrakoplove laserskim oružjem do prvog dijela 2020. godine, uključujući F-35, izvijestio je The National Interest.

Napravljeni početni testovi

Početkom mjeseca Pentagon je objavio Pregled obrambenih projektila za 2019. godinu, dokument o obrambenim strateškim planovima SAD-a.

Pregled je uključivao i planove za opremanje borbenih zrakoplova F-35 laserima koji bi mogli obarati neprijateljske projektile u zraku.

Tehnologija laserskog oružja nije nova za zrakoplovstvo. Laboratorij za istraživanje ratnog zrakoplovstva već nekoliko godina razvija tehnologiju u zračnoj bazi Kirtland. Fokus je na razvoju elektromagnetizma velike snage, modeliranju i simulacijama oružja te na usmjerenoj energiji i elektro-optici, navodi se na službenoj stranici državne vojne baze.

Istraživački laboratorij već provodi testove ispaljivanja oružja sa zemlje i sprema se za nadolazeće testove koji će se raditi u letu.

Projekt SHIELD (Štit)

Programom pod nazivom Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHIELD) želi se dati borbenim zrakoplovima sposobnost da obore neprijateljske zrakoplove tako što će ih zagrijati i spaliti snažnim ugrađenim laserom.

Velika prednost koju bi laserski sustavi mogli imati nad konvencionalnim naoružanjem je obaranje neprijateljskih ciljeva bez njihovog potpunog uništavanja i riskiranja kolateralnih žrtava na zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close