Velika Britanija osniva državni startup fond težak 2,16 milijardi kuna

Autor: Bernard Ivezić , 20. travanj 2020. u 12:26
Foto: Getty Images

Future Fund odgovor je na slične inicijative u Njemačkoj i Francuskoj, a radit će od svibnja do kraja rujna.

Velika Britanija planira osnovati poseban VC fond kojem je cilj pomoći startupima. Fond nije iznenađujuć samo po tome što je prvi takav državni fond na Otoku već i po svojoj vrijednosti. Težit će čak 2,16 milijardi kuna (250 mil. funti) i zvat će se Future Fund.

Britanski startup fond, iako je nastao na krilima lobiranja tamošnje startup zajednice, ujedno je i odgovor na sličan potez Njemačke. Najveće EU gospodarstvo je 1. travnja objavilo da pokreće startup inicijativu tešku čak 15 milijardi kuna (2 mlrd. eura). Njemačka je Vlada preko investicijskog segmenta državne razvojne agencije, KfW Capitala, najavila da će investicije u svoje startupe kako bi nadomjestila povlačenje privatnih ulagača s tržišta.

Njemačka se pak na ovaj potez odlučila zbog Francuske, koja je svojim startupima odlučila pomoći s paketom mjera teškim 30,1 milijardi kuna (4 mlrd. eura). Francuska je od tog iznosa 602 milijuna kuna (80 mil. eura) rezervirala za kredite za održavanje tekuće likvidnosti, zatim 15 milijardi kuna (2 mlrd. eura) za državne garancije za kredite, a ostatak za porezne olakšice.

Velika Britanija planira pak pomoći svojim startupima slično kao i Njemačka. Sredstva za fond osigurat će se preko britanske državne razvojne banke British Business Bank. Investicije će se raditi tako da će se osiguravati konvertibilni zajmovi u kojima privatni ulagač mora sudjelovati s istim ili većim udjelom, a startup koji želi zajam morat će dokazati da je unazad pet godine primio najmanje 2,2 milijuna kuna (250.000 funti) investicija iz privatnih izvora.
Future Fund primat će prijave od svibnja do kraja rujna, a odobravat će zajmove od 1,1 milijun kuna do 43,2 milijuna kuna (125.000 do 5 mil. funti). Postoji mogućnost i da će inicijalno rezervirani iznos na kraju biti i povećan, ako se za to pokaže potreba.
Startupima će se, usto, ponuditi i 6,5 milijardi kuna (750 mil. funti) bespovratnih poticaja za istraživanja i razvoj (R&D). Isplate se očekuju tijekom svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close