Varaždinci ekspertizom olakšavaju uvođenje modela e-učenja na Maldive

Autor: Lucija Špiljak , 16. ožujak 2022. u 22:00
Izaslanstvo Nacionalnog sveučilišta Maldivi (MNU) na varaždinskom fakultetu/PD

Otočani zahvalni stručnjacima FOI-ja što im unapređuju obrazovni sustav.

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike (FOI) implementirao je sustav e-učenja na Maldivima s projektnim partnerima pod nazivom AMED – Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development (Unapređenje visokog obrazovanja na Maldivima kroz razvoj e-učenja).

Riječ je o projektu u okviru kojeg FOI posljednje tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na ovom otočju u Indijskom oceanu, kojem je zbog slabe prometne i mrežne povezanosti više od 200 otoka ovakav sustav bio zaista potreban.

I za buduće nastavnike
Projekt je započeo 2019., u potpunosti je financiran sredstvima Erasmus+ programa Europske komisije sa 720.592 eura, a glavni mu je cilj ojačati kapacitete i širenje znanja u visokom obrazovanju. Dosad su provedene gotovo sve projektne aktivnosti u koje je bilo uključeno više od 50 sudionika s maldivskog Sveučilišta (MNU).

Oni su sudjelovali u edukacijama kroz razvijeni studijski program s ciljem podizanja kapaciteta i osposobljavanja za primjenu online nastave. Razvijen je studijski program u četiri modula i bit će akreditiran kako bi bio dostupan i za buduće edukacije nastavnika i drugih djelatnika na MNU i nakon završetka projekta AMED-a.

Ovog tjedna u Varaždinu borave projektni partneri s Maldiva, Otvorenog sveučilišta Katalonije i Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET), kojima su predstavljeni primjeri dobre prakse u implementaciji e-učenja i primjeni novih tehnologija i modela učenja na daljinu.

721

tisuću eura vrijedan projekt AMED, potpuno financiran iz Erasmus+ programa EK

“U okviru projekta radilo se i na podizanju strateškog pristupa uvođenju e-učenja te je razvijen jedinstveni Strateški dokument koji će Sveučilištu na Maldivima omogućiti daljnji razvoj e-učenja”, istaknuo je voditelj projekta i prodekan na FOI-ju prof.dr. Igor Balaban.

Stručnjaci s FOI-ja i CARNET-a su u Varaždinu organizirali tzv. job shadowing koji omogućava prijenos dobre prakse u organizaciji i provođenju e-obrazovanja na maldivski obrazovni sustav.

“Ukupno 16 naših predstavnika iz različitih sektora maldivskog Nacionalnog sveučilišta sudjeluje u izlaganjima i radionicama iz područja e-obrazovanja kako bi unaprijedili postojeće procese u našoj instituciji”, objasnila je voditeljica projekta na MNU Shimna Shakeeb.

Četiri nova programa
Nabavljena je i postavljena oprema za provođenje i daljnji razvoj e-učenja na Maldivima u vrijednosti od 200.000 eura.

“Mnogi naši nastavnici nisu bili upoznati s ovakvom tehnologijom i drago nam je da nakon ovog projekta naše sveučilište još više napreduje po pitanju tehnološkog razvoja”, rekao je prorektor Nacionalnog sveučilišta na Maldivima dr. Mohamed Shareef.

Također, na FOI-ju je sutra, u petak, završna konferencija projekta DIP2Future čiji je cilj razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT-a, a koji donosi četiri nova studijska programa: Podatkovne tehnologije i umjetna inteligencija, Upravljanje sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, Distribuirani i interaktivni sustavi i Upravljanje transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close