Uz VR s mobitela u podmorske avanture

Autor: Lucija Špiljak , 23. svibanj 2021. u 22:00
Može se doživjeti okus izvornog iskustva

Korištenjem virtualne kao i proširene stvarnosti pruža se ‘zaron’ i upoznavanje s arheološkim lokalitetima.

Hrvatska IT tvrtka Novena sa šest je partnera iz Italije, Grčke i Crne Gore u sklopu EU projekta iz programa COSME osmislila i oblikovala inovativni transnacionalni turistički proizvod “Zaroni u prošlost”.

Riječ je o projektu MeDryDive koji korištenjem pametnih telefona omogućava doživljaj ronjenja kroz digitalne aktivnosti i aplikacije, kreirajući virtualnu stvarnost istraživanja podmorja Hrvatske, kao i Grčke, Italije i Crne Gore.

Kako bi omogućili ronilačko iskustvo i promovirali podmorje Mediterana roniocima, ali i onima koji se s tim iskustvom tek trebaju upoznati, kreirani su edukativni, informativni i zabavni sadržaji: virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti, 3D modeli, videozapisi i igrice.

“Korištenje inovativnih tehnologija u turizmu na moderan način promotivni sadržaj donosi u svakodnevicu, na naše pametne telefone. Time se olakšava pristup svakom korisniku. Atraktivnim sadržajima pruža mu se mogućnost da doživi okus izvornog iskustva i potakne ga da ga proživi i u stvarnosti.

Posebno nam je drago bilo razviti interaktivno multimedijsko rješenje te u virtualnu i proširenu stvarnost prenijeti priču o potonulom brodu Gnalić, jednom od najznačajnijih postsrednjovjekovnih nalazišta na Mediteranu, koje je nedaleko od Biograda na Moru”, istaknuo je Ervin Šilić, direktor Novene.

Pomoću proširene stvarnosti (AR) koju omogućava MeDryDive, AR statične fotografije pretočene su u video prikaz lokaliteta koji čuvaju tajne drevnih olupina.

Koristeći interaktivni AR letak s podvodnim video zapisima, u iskustvu kopnenih i morskih aktivnosti korisnici aplikacija mogu uživati u odabranim turističkim atrakcijama u Hrvatskoj – Brodolom Gnalić, otok Gnalić kod Pašmana, u Italiji – Potopljeni Nimfaj, Podvodni arheološki park Baiae, u Crnoj Gori – Olupina Orešta, Budva, u Grčkoj – brodolom Peristera, Alonnisos. Korisnici svoj pametni mobitel stavljaju u kartonske naočale i zatim gledati VR prezentaciju 3D modela podvodnih mjesta.

Osmislili su i ozbiljnu igru za zaron – Serious game, namijenjenu starijoj djeci i odraslima, koja omogućava igračima da virtualno zarone na nekim od najprivlačnijih mjesta podvodne kulturne baštine Sredozemnog mora i istraže tajne podvodnog svijeta uz zagonetke i misije.

Komentirajte prvi

New Report

Close