Smart Industry
Upotreba alata

Uz dinamičko planiranje i s lošijom tehnologijom može se biti konkurentniji

Može se simulirati i odlučiti za najbolje moguće scenarije prema ključnim pokazateljima.
PD VL native tim
12. svibanj 2022. u 22:00
Svaki odjel unutar svog djelokruga rada može donijeti najbolju odluku u kratkom vremenu/SHUTTERSTOCK

Ako je vaša tvrtka poput većine drugih, provodite naizgled beskonačne sate na godišnjim sastancima planiranja raspravljajući o proračunskim tablicama, analizirajući brojke, određujući prioritete stavkama, pokušavajući predvidjeti koje bi se prilike mogle pojaviti i procijeniti koliko će koštati godina koja je pred vama. Ali kao i sve drugo, tako i planiranje ‘’na papiru’’ može poći po krivu.

Fluktuacija zaposlenika, odsustvo planera ili jednostavno raskid ugovora s trenutnim dobavljačima – sve su to razlozi koji mogu znatno narušiti vaše planove, a efikasnost vaše proizvodnje talo može postati upitna. To je razlog zašto bismo trebali odbaciti zastarjele metode i okrenuti se inovativnim alatima koji podižu produktivnost, a imaju neposredan utjecaj i na naše poslovne rezultate. Nešto što sigurno nije zastarjelo, već zapravo relativno novo na ovakvim prostorima, je dinamičko planiranje.

Podiže zadovoljstvo zaposlenih
Ovakav oblik planiranja dobiva svoj zamah digitalnom transformacijom kao novim način poslovanja, a uspostavom alata za tu funkciju bave se u CADCAM Grupi. Kako ističe dipl. ing .Krunoslav Glavač, direktor odjela digitalne proizvodnje u CADCAM Grupi, glavna značajka dinamičkog planiranja je da upotrebom alata za dinamičko planiranje možemo simulirati i odlučiti se za najbolje moguće scenarije planiranja prema nama bitnim ključnim pokazateljima.

“U tom slučaju, riječ je o planiranju koje nam uvijek daje cjelokupan uvid u to što će se dogoditi s onim što imamo, odnosno koji će biti output s danim inputom. mijenjamo jedan parametar, on će nužno utjecati na ostale planirane događaje, i to u stalnim, dinamičkim ciklusima, kako se promatrani parametri mijenjaju”, rekao je Krunoslav Glavač iz CADCAM Grupe.

Glavač

Tvrtke koje nemaju dinamičko planiranje, nikada neće doseći razinu uspješnosti tvrtki koje to imaju.

Česte promjene plana kao što su, nove narudžbe, promjene količina, problemi s kvalitetom, ponavljanje operacija, odsutnost operatera, kvar strojeva, problemi s dobavom materijala, dobavljačima… sve su to razlozi koji, dodaje Glavač, utječu posljedično na česte promjene planova.

Takve okolnosti ni najiskusniji planeri ne mogu idealno riješiti. Zašto? Odgovor je jednostavan, a leži u tome što nemaju uvid u konačni kapacitet primarnih i sekundarnih resursa i rješavanje uskih grla u proizvodnji, a ni nedostatak ostalih konačnih resursa u planiranom periodu. Nedostatak tog uvida može dovesti do grešaka, a uz dinamičko planiranje ne liječimo uzrok, već djelujemo preventivno.

“Ovakva vrsta planiranja, uz kvalitetno praćenje gotovosti proizvodnje i skladišta materijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda smanjuje greške u planiranju, smanjuje ukupno vrijeme isporuke, povećava preciznost planiranja i upravljanje konačnim proizvodnim kapacitetima tvornice”, govori Glavač iz CADCAM Grupe.

Krunoslav Glavač

Osim upravljanja konačnim proizvodnim kapacitetima, primjenom dinamičkog planiranja omogućuje se i bolje upravljanje vremenom. Operatori se tako, kaže Glavač, olakšava rad tako da unaprijed znaju točno vrijeme kada će na njihovo radno mjesto doći određeni proizvod da bi odradili planirane operacije.

Na koncu to smanjuje stres operatora i podiže kvalitetu proizvoda. Stoga možemo reći da upotreba dinamičkog planiranja ima refleksiju na cijelu organizaciju i potencijalno zadovoljstvo zaposlenih. Do zadovoljstva dolazi i zbog toga što se dinamičkim planiranjem dobro balansira između nižih troškova i visoke pouzdanosti proizvodnje.

“Simulacijom različitih proizvodnih procesa u dinamičkom planiranju, moguće je smanjivati troškove proizvodnje tako da se odaberu jeftinije proizvodne rute i strojevi, ali može povećati trošak opreme i radnika i time značajno smanjiti ukupno vrijeme proizvodnje pa tako smanjiti i ukupan trošak. Sve ovisi o situaciji i odluci koja je najpovoljnija u tom trenutku. Isto tako, moguće je kvalitetnije planiranje nabave materijala, te smanjivanje skupih i riskantnih ad-hoc narudžbi i prijevoza”, objasnio je Krunoslav Glavač.

Bolji odnos s kupcima
Stoga, možemo zaključiti da nam upotreba dinamičkog planiranja poboljšava efikasnost u srži. “Ako imamo dinamičko planiranje, povećavamo uvid u plan na 100%, uz povećanje kolaborativnosti između odjela, jer svi koji su uključeni u proces planiranja i uvida u plan imaju najsvježije i najtočnije informacije na jednom mjestu”, istaknuo je Glavač.

Efikasnosti pridonosi i činjenica da tako svaki odjel unutar svog djelokruga rada može donijeti najbolju odluku u kratkom vremenu (prodaja, tehnička priprema, nabava, proizvodnja, logistika..) bez gubljenja vremena na sastanke, mailove, telefonske pozive i slične aktivnosti, što je često slučaj unutar poslovnih organizacija.
“Tvrtke koje imaju dinamičko planiranje imat će veći postotak isporuka na vrijeme, bolji odnos s kupcima i bolju konkurentnost, čak i s lošijom tehnologijom od onih tvrtki koje nemaju dinamičko planiranje.

Uz to, smanjit će razinu stresa i poboljšati komunikaciju između odjela, te imati bolji uvid u mogućnost prihvaćanja novih poslova, u broj potrebnih djelatnika, radnih smjena, te u potrebne nove investicije. Tvrtke koje nemaju dinamičko planiranje, nikada neće doseći razinu uspješnosti tvrtki koje to imaju”, zaključio je Krunoslav Glavač iz CADCAM Grupe.
* Sadržaj omogućio CADCAM Grupa

New Report

Close