Poslovna 2021.
Ivan Šimičević, prokurist i COO OTP banke

‘Ovo su 3 stvari koje donose uspjeh, godina pred nama tražit će još jače inovacijske iskorake’

Treba sazreti svijest o tome da samo povećanim ulaganjem u obrazovanje, R&D te inovacijama možemo ekonomiju učiniti trajno otpornijom na eksterne šokove.

Ivan Šimičević, prokurist i COO OTP banke
08. prosinac 2020. u 14:52
Foto: PD

Ova nam je godina, sa svim neugodnim iznenađenjima donijela i sposobnost da se suočavamo s neizvjesnošću te svijest da samo oni spremni na brze prilagodbe mogu osigurati održivost poslovanja. Trendove je gotovo nemoguće predviđati i zato moramo biti spremni sagledati različite scenarije, ubrzano prilagođavati proizvode i usluge te razvijati nove modele suradnje. U tome smo u OTP banci bili uspješni u najizazovnijem vremenu. Uspjeli smo zaštititi zaposlenike i klijente, zadržati dostupnost i kvalitetu usluga, pomoći gospodarstvu da prebrodi probleme odobravanjem moratorija ugroženim djelatnostima. Vrlo smo brzo podržali i zajednice u kojima živimo i radimo, solidarnim i humanitarnim projektima. Od pomoći bolnicama i projekta Zeleno svjetlo za one koji pomažu kojim smo povezali naše zaposlenike i zajednice do najnovijeg programa OTP Zaokruži. Ova nas je godina naučila da sve što radimo vrijedi samo ako u to ulažemo empatiju, razumijevanje za ranjive skupine i suradnju. Sve je to bilo ostvarivo zbog naše spremnosti da se snažnije posvetimo digitalizaciji. Presudan je bio prelazak na sustav rada od kuće i poticanje klijenata da aktivnije koriste digitalne bankarske kanale pa smo bili prva banka koja im je omogućila prijave za moratorije isključivo na našoj internetskoj stranici. Inovacijski potencijal pokazali smo pokretanjem usluge OTP Zaokruži s Mastercardom. Na internom planu smo nedavno uveli inovativnu platformu Ideaportal na kojemu naši zaposlenici na kreativne i zabavne načine, potpuno digitalno mogu surađivati u razvoju novih ideja. Za sve napore upravo smo dobili nagradu Global Finance magazina za liderstvo u upravljanju krizom.

Godina pred nama tražit će još jače inovacijske iskorake, kao i upravljanje temeljeno na vrijednostima. Uspješnost gospodarstva pa i financijskog sektora dijelom će ovisiti o sposobnostima suzbijanja pandemije, ali i o tome koliko ćemo brzo uspjeti prilagođavati poslovne modele. OTP banka je i u ovoj godini aktivno financirala poslovni sektor, u kojemu smo povećali udio za više od jedan posto. Očekujemo da će se nastaviti trendovi digitalizacije i modernizacije gospodarstva i javnih usluga. Svijest o tome da samo povećanim ulaganjem u obrazovanje, R&D te inovacijama možemo našu ekonomiju učiniti trajno otpornijom na eksterne šokove i značajno manje monokulturnom, treba što prije sazreti u našem društvu. Vjerujemo da će centralna vlast nastaviti s olakšavanjem fiskalnog tereta i parafiskalnih nameta. Međutim, svatko od nas, u gospodarstvu i financijskoj industriji ne treba čekati nove mjere i zaštite. Na nama u bankarstvu je da damo doprinos u onome što radimo najbolje, prateći i dalje aktivnosti naših klijenata i prilagođavajući se njihovim potrebama, posebno digitalizacijom naših usluga.

New Report

Close