Uskoro počinje izgradnja prve hrvatske tvornice za proizvodnju autonomnih električnih vozila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. lipanj 2023. u 08:18
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U sklopu projekta radit će se na potpuno autonomnim električnim vozilima, pratećoj specijaliziranoj infrastrukturi i softverskoj platformi.

Projekt  “Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture” šesti je iz NPOO -a iz sektora prometa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupne je vrijednosti 535 milijuna eura, od kojih su 179 milijuna eura bespovratna sredstva iz NPOO-a.

U sklopu projekta radit će se na potpuno autonomnim električnim vozilima, pratećoj specijaliziranoj infrastrukturi i softverskoj platformi. Novi sustav mobilnosti, naglasio je Butković, bit će povezan s javnim gradskom prijevozom na području Zagreba.

Važnost projekta vidi kroz dvije komponente – prometnu i inovacijsku. Prometna će ići ka smanjenju štetnih emisija i gužvi te većoj sigurnosti na cestama, a inovacijska će pružiti potporu domaćim inovacijskim tvrtkama.

Direktor tvrtke Project 3 Mobility Marko Pejković,  u sustavu kompanije Rimac Automobili, rekao je da je krajem svibnja tvrtka dobila odobrenje Europske komisije za navedeni projekt, koji je potpuno usklađen s europskim strateškim ciljevima zelene i digitalne transformacije.

Najavio je da će sljedećih nekoliko mjeseci početi izgradnja tvornice za proizvodnju autonomnih električnih vozila, a tvornica će se graditi u Hrvatskoj. Pri realizaciji projekta surađivat će sa akademskom zajednicom, istaknuo je Pejković.

Komentirajte prvi

New Report

Close