Cilj je prikupiti 130.000 eura za lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir

Autor: Josipa Ban , 21. kolovoz 2022. u 09:48
Slobodan Danko Bosanac, predsjednik Jadransko aero-svemirske asocijacije (A3)/G. Stanzl/PIXSELL

Očekivano lansiranje satelita CroCube predviđeno je u drugoj polovici 2023., a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi u vlasništvu tvrtke Space X.

CroCube misija pokreće crowdfunding kampanju čiji je cilj lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir. Kampanja kojoj je cilj prikupiti 130 tisuća eura bit će pokrenuta na Croinvest platformi 5. rujna.

Iza ove misije stoje slovačka kompanija Spacemanic, specijalizirana za nanosatelitska rješenja te domaća udruga Jadranska aero-svemirska asocijacija (A3) koja okuplja 80-ak članova, od znanstvenika, poduzetnika do javnog sektora.

“Ovom misijom želimo potaknuti tehnološki razvoj Hrvatske te povećati interes za astronomiju i svemirske projekte”, kaže Daniela Jović, voditeljica projekta, u najavi kampanje grupnog prikupljanja novca.

Slobodan Danko Bosanac, predsjednik A3, objašnjava kako je cijeli projekt pokrenut prije dvije do tri godine, no sporo se razvijao zbog nedostatka novca kojim bi ga financirali, sve dok mu podršku nije dala slovačka kompanija Spacemanic.

Tvrtka Spacemanic će u okviru misije razviti komponente prvog hrvatskog satelita u svemiru, dok će sve biti sklopljeno i programirano u Hrvatskoj, objašnjava Bosanac.

Očekivano lansiranje satelita CroCube predviđeno je u drugoj polovici 2023., a odvijalo bi se na Falcon 9 raketi u vlasništvu tvrtke Space X.

Bit će to, objašnjavaju iz misije, mali satelit težak svega 1,1 kilogram. Bit će u obliku kockice s prepoznatljivim crveno-bijelim kockicama, pa je i cijela misija nazvana “Prva hrvatska kockica u svemiru”.

Opremljen će biti kamerom koja će fotografirati površinu Zemlje s 500 kilometara visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će tri puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije građani će moći pratiti kretanje satelita te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok vrši prelet nad Hrvatskom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U prašinu je otišlo toliko novaca…da je ovaj iznos …zanemariv…sretno u lansiranju!

New Report

Close