Umjetna inteligencija preuzet će menadžment budućnosti

Autor: Josipa Ban , 20. travanj 2023. u 22:00
Anders Indset autor je bestselera ‘Kvantna ekonomija’/@WE-SHOOT-IT.COM

’Poslovni filozof’ Anders Indset dolazi u Zagreb na konferenciju Future Tense.

Andersa Indseta, filozofa iz Trondheima, svrstava se među najutjecajnije mislitelje našeg doba u onome što se naziva “poslovna filozofija”. Njegova knjiga “Kvantna ekonomija” u svibnju 2019. ušla je na Spiegelovu listu bestselera, a u kolovozu te godine popela se na vrh liste bestselera i poslovnih knjiga magazina Manager.

U Indsetove najpoznatije filozofske i socijalno-političke ideje spadaju upravo kvantna ekonomija, Weltbildung kao novi edukacijski narativ te narcisoidni poremećaj čovječanstva.

Indset dolazi na Future tense konferenciju u organizaciji Komunikacijskog laboratorija koja će se 10. i 11. svibnja održati u Zagrebu na kojoj će se u Muzeju suvremene umjetnosti govoriti o trendovima koji nas već sutra očekuju u svakodnevnom poslovanju i životu. Tim povodom dao je i intervju za Poslovni dnevnik…

Koji su danas najveći izazovi s kojima se vođe susreću, a koji će biti u budućnosti?
Današnji se poslovni lideri susreću s različitim izazovima u sve kompleksnijem i dinamičnom globalnom okruženju. Jedna od najznačajnijih promjena koja dolazi je prilagodba eksponencijalnim tehnologijama. Lideri moraju pratiti nove, inovativne tehnologije i unutar njih prepoznati prilike za rast i napredak, kao i prilagoditi svoje poslovne modele, i to što brže. Ovisno o regijama, veliki izazov može biti i pronalazak, zadržavanje i razvijanje vješte radne snage. Kibernetička sigurnost i privatnost podataka, globalna ekonomska i politička nesigurnost, održivost i korporativna odgovornost – sve su to teme danas veliki izazovi i svakako će to i ostati.

Imate puno iskustva u savjetovanju utjecajnih lidera. Koji se pristup pokazao najučinkovitijim?
U idućih nekoliko mjeseci i godina granični trošak inteligencije i znanja past će na nulu. Umjetna inteligencija brinut će se o menadžmentu, a to znači da liderstvo postaje sve važnije. Dobro liderstvo uvijek pozitivno utječe na ljude i stvara osjećaj sigurnosti. Vještine koje su ključne danas su postavljanje pitanja, analitičko razmišljanje, timski rad, motiviranje ljudi.

Ne postoji univerzalni pristup kad govorimo o efikasnosti, ali najučinkovitiji lideri su oni koji mogu prilagoditi svoj stil potrebama svog tima i organizacije dok istovremeno rade na vještinama kao što su prilagodljivost, emocionalna inteligencija, osnaživanje, strateško razmišljanje, suradnja…

1.

mjesto na listi bestselera magazina Manager zauzela je u kolovozu Indsetova knjiga

Općenito, vještine koje su potrebne liderima i unutar cijele kompanije povezane su s onime što ja zovem praktičnom filozofijom. Uspješne organizacije koje su kreativne, učinkovite i djelotvorne u poslovnom okruženju budućnosti izdvojit će se sljedećim vještinama:

– Analitičko razmišljanje: naučite kako se nositi s problemima i kompleksnim situacijama; ne što misliti, nego kako misliti

– Samopouzdanje i odgovornost: preuzmite odgovornost za odluke i rezultate, radite prema pravilima etike i uživajte u napretku.

– Retorika: naučite slušati i jasno govoriti, budite sigurni u sebe i suosjećajte: ethos, pathos, logos

– Snaga tima: naučite raditi u timu i njegujte kulturu tima čiji su rezultati bolji nego zbroj svih njegovih dijelova; sjajni lideri naglašavaju važnost dijaloga, suradnje i zajedničkog stvaranja.

Uz dobre lidere osjećate se sigurno. Oni određuju ton komunikacije tako što prioretiziraju svoje ljude, a zauzvrat ljudi prioretiziraju njih. Napredak se gradi na povjerenju, njegujući okruženje u kojem pojedinci mogu izraziti različita mišljenja i istraživati nepoznato zajedno. Tada se postižu izvanredni rezultati i njeguje se izvrsnost. Najvažnija lekcija u ostvarivanju izvanrednog liderstva je ta da lideri uvijek rade za ljude. Zato diktatori često rade podjele među ljudima.

Napisali ste knjigu ‘Kvantna ekonomija’. Što je zapravo kvantna ekonomija?
Ukratko, kvantna ekonomija nadogradnja je našeg kapitalističkog sustava. Ekonomija je operativni sustav našeg društva. S kvantnom ekonomijom predlažem više ekonomije, više (brzog) tehnološkog razvoja i više humanog rasta, kako bismo došli do vibrantne vizije humanog, pozitivnog kapitalizma. Iako eksponencijalne tehnologije nose nove rizike i društvene promjene, istovremeno predstavljaju najveći potencijal za borbu protiv siromaštva, klimatskih i drugih društvenih promjena, kao i gospodarski rast.

Kako možemo postići kvantnu ekonomiju?
Desetljećima smo usavršavali umjetnost bivanja u pravu. Slijedili smo bez kontradikcija ideju apsolutnog, binarnog načina razmišljanja, nule i jedinice, koje pretpostavlja određeno rješenje i konačno je.

Kao u kvantnoj fizici, ekonomija je zapravo skup beskonačnih mogućnosti. Iz ove pretpostavke možemo zaključiti kako izgleda novi pogled na ekonomiju: beskonačnost ne povezujemo s pobjedom ili porazom, nego je poanta igrati dok je moguće. Kvantnu ekonomiju, dakle, možemo graditi tako da kod lidera aktiviramo dinamični, nestatični način razmišljanja o budućnosti. Gradimo je tako da kroz stalnu potragu za pozitivnim napretkom čovječanstva stvaramo bolje probleme.

Što očekujete od konferencije Future Tense i koje poruke publika može očekivati od vas?
Veselim se raspravi o ulozi tehnologije i ljudskih bića u odnosu na poslovni svijet budućnosti. Publika će naučiti kako vidjeti stvari iz nove i drugačije perspektive i nadam se da ću ih inspirirati da se pokrenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close