Umjetna inteligencija iz BISS-a pokreće revoluciju u dostavi i trgovini

Autor: Lucija Špiljak , 27. prosinac 2021. u 22:00
Aleksander Radovan, direktor razvoja BISS-a/R. Anić/PIXSELL

Zagrebačka IT tvrtka lansirala sustav Aimago namijenjen obradi slika i videa.

Zagrebačka IT tvrtka BISS nedavno je svom portfelju dodala novo rješenje – sustav Aimago namijenjen obradi slika i videa korištenjem umjetne inteligencije, na temelju čega je moguće detektirati specifične značajke oblika i ostalih artefakata te njihovo kretanje i ponašanje.

Kako je detaljnije pojasnio direktor razvoja tvrtke BISS Aleksander Radovan, sustav prikuplja podatke na temelju kojih se optimizira poslovanje klijenata i predviđanje budućih aktivnosti i događaja u poslovanju. Sustav su razvili na učenim obrascima umjetne inteligencije i Big data tehnologiji.

Preciznije planiranje
“Prva primjena gdje koristimo te principe je yard management, sustav za upravljanje aktivnostima u distribucijskim centrima dostavnih službi, u svrhu optimiziranja kretanja i zadržavanja dostavnih vozila prilikom dostave i preuzimanja paketa.

Sustav korištenjem segmentacije slike može prepoznati pakete na pokretnim trakama u distribucijskim centrima dostavnih službi, detektirati boju, oblike i veličine paketa, ali i je li paket oštećen ili potencijalno sadržava zabranjenu robu.

Na temelju prikupljenih podataka moguće je planirati raspodjelu utovarnog prostora dostavnog vozila, preciznije planirati vrijeme dostave paketa primatelju, povećati efikasnost dostavljača te unaprijediti korisnikovo iskustvo u korištenju određene usluge.

Sustav može optimizirati paketnu dostavu, ali i poslužiti u analizi koji su proizvodi kupcima najzanimljiviji u dućanu/PD

Kroz Aimago yard management sustav preko kamere postavljene na ulaznoj rampi u veliko skladište moguće je skenirati registarsku oznaku i vrstu vozila te u koordinaciji s drugom nadzornom kamerom odrediti terminal koji je slobodan za utovar ili istovar te ispravno usmjeriti vozilo”, pojašnjava direktor razvoja.

Osim yard managementa, Aimago sustav prisutan je i u maloprodajnom aspektu; pomoću kamere može stvoriti tzv. heatmape kretanja ljudi, odnosno dati analitiku o mjestima u dućanu na kojima se kupci najviše zadržavaju.

“U svim procesima poštujemo pravila GDPR-a. Tako ni u jednom trenutku ne identificiramo osobu, već samo prepoznajemo obrazac u kojem se veći broj ljudi zadržao oko određenog modela televizora, mobitela, kozmetičkog proizvoda ili bilo kojeg drugog izloženog proizvoda”, pojašnjava Radovan.

Interes je velik
BISS je razvio i sustav za upravljanje dostavom koji se koristi u nekoliko zemalja Europske unije, a skaliran je na puno veći volumen paketa koji se počeo slati za vrijeme pandemije. Usto su radili i na anonimizaciji podataka za telekome.

U srpnju ove godine BISS je s osječkom IT tvrtkom Orqom na FBI National Academy Associates konferenciji u Orlandu predstavio Open Public Safety 2.0, zajednički portfelj usluga, proizvoda i novu generaciju tehnoloških rješenja primjenjivih u području javne sigurnosti. BISS i Orqa bile su jedine tvrtke iz Europe na toj konferenciji.

“Interes je velik, a određena rješenja našeg partnera već koristi SWAT tim američke policije. Naše rješenje namijenjeno je ranom upozoravanju i upravljanju krizama, i jedno je od tehnološki najnaprednijih rješenja takve vrste u svijetu”, kaže Radovan.

Njihov sustav javne sigurnosti Haven Reverse brzo je zapeo za oko hitnim službama; s vatrogasnim zajednicama i postrojbama rade na rješenju koje će unaprijediti njihovu organizaciju, svakodnevne aktivnosti i učinkovitost na terenu, što smanjuje vjerojatnost tragičnih ishoda nesreća koje uključuju djelovanje vatrogasaca.

Trenutno BISS-ov tim čini više od 60 stručnjaka, a direktor razvoja Aleksander Radovan vjeruje da će taj broj rasti s obzirom na ambiciozne planove. Osim na domaćem tržištu, 50 posto prihoda ostvaruju izvozom. Posluju u Švicarskoj, Nizozemskoj, Belgiji i Sloveniji, ali i izvan EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close