Umjeren pomak Hrvatske u DESI-ju, najbolji rang u integraciji digitala

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2021. u 22:00
Foto: I. Galović/PIXSELL

Tim se godišnjim indeksom prate četiri ključne kategorije (dosad bilo pet).

Hrvatska je kao i svih 27 članica EU po novom DESI indeksu Europske komisije napredovala u digitalizaciji gospodarstva i društva, no umjereno, za jedno mjesto, te je sad na 19., a najveći pomak ostvarila je u povezivosti, većinom zbog ulaganja u mreže i 5G.

“Ukupna digitalna tranzicija napreduje, no potrebni su novi napori u cijeloj Uniji. Unatoč poboljšanjima, članice moraju koordinirano djelovati kako bi se ispunili ciljevi za 2030. zacrtani u digitalnom desetljeću Europe, jer je napredak izrazito neujednačen među članicama, te je i dalje velik jaz između predvodnika i najslabijih”, poručili su iz Europske komisije (EK) uz objavu podataka DESI indeksa za 2021.

Tim se godišnjim indeksom, koji je za 2021. rađen i po novoj metodologiji i na temelju podataka Eurostata te studija i metoda, prate četiri ključne kategorije (dosad bilo pet) i napredak članica EU u digitalnoj konkurentnosti, ljudskom kapitalu, širokopojasnoj povezivosti, integraciji digitalnih tehnologija u poduzećima i digitalnih javnih usluga.

U izvješćima o DESI-ju za 2021. uglavnom su podaci iz prva dva kvartala 2020., što daje uvid u ključna kretanja u digitalnom gospodarstvu i društvu tijekom prve godine pandemije, ali njezin učinak nije u podacima DESI-ja za 2021. nego će biti vidljiviji u izdanju za 2022.

Prema DESI-ju najbolji su Danska, Finska i Švedska. Malo iznad RH je Slovenija, a iza su Italija, Poljska… Iako je u povezivosti zabilježila skok na 20. mjesto, u toj kategoriji DESI Hrvatska još zaostaje za EU prosjekom, a najbolji rang (13.) ima u kategoriji integracije digitalnih tehnologija, u čemu je i iznad EU. U kategoriji ljudskog kapitala je na 16. mjestu, dok u kategoriji digitalne javne ili e-usluga stoji najlošije, na 24. mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close