Ugradnjom 18.000 povezanih svjetiljki uštedjet će 70% energije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. rujan 2017. u 22:01
LED rasvjeta Pametne općine u norveškom Južnom Rogalandu

Pametne općine u norveškom Južnom Rogalandu.

Philips Lighting, svjetski lider u razvoju, proizvodnji i primijeni inovativnih (LED) rješenja za rasvjetu, u lipnju je najavio da će 11 općina u Južnom Rogalandu, smještenom u Zapadnoj Norveškoj, zahvaljujući njihovim proizvodima tijekom sljedeće dvije godine biti pretvoreno u pametne općine. Navedeno će se konkretno postići ugradnjom više od 18 tisuća povezanih Philipsovih LED svjetala, a koja će se moći instalirati i kontrolirati pomoću sustava za upravljanje rasvjetom Philips CityTouch. Takav pristup pametnog upravljanja rasvjetom u općinama istovremeno znači uštede u energiji do 70 posto, a samim time i u novcu. Također, emisija CO2 će se smanjiti za više od 1100 tona godišnje, što je, kako poručuju iz Philips Lightinga, presudan korak prema ciljevima za smanjenje emisije CO2 za 30 posto do 2020. godine. Nova rasvjeta donosi i druge prednosti, uz činjenicu da su postojeći rasvjetni uređaji bili zastarjeli i svakako trebali biti zamijenjeni.

“Tvrtka Lyse Elnett je već instalirala prvih 1500 Philipsovih Luma svjetiljki. Nova rasvjetna tijela općinama ostavljaju i mogućnost kasnijeg povezivanja drugih senzora pametne gradske infrastrukture”, komentirao je voditelj proizvoda za cestovnu i uličnu rasvjetu u Lyse Elnettu Jarl Hoogstad. “Gradovi u regiji zainteresirani su za koncept povezane tehnologije. Pitali smo sve dobavljače o njihovim planovima po pitanju razvoja pametnog grada i utvrdili da je Philips Lighting dobavljač s najambicioznijom vizijom za budućnost“, dodao je Hoogstad.

Jedna od najvećih prednosti sustava Philips CityTouch je to što je svaka svjetlosna točka povezana te se može kontrolirati, a podaci o performansama putem postojećih mobilnih mreža šalju se tvrtki Lyse Elnett i samoj općini. Generiranje takvih informacija omogućava im da učinkovito prate općinsku rasvjetnu infrastrukturu te daljinski, u skladu s potrebama, upravljaju razinama osvjetljenja različitih područja. Osim toga, sustav omogućuje brzo otkrivanje i popravak kvarova, čime se smanjuju troškovi održavanja. “Surađivali smo s Lyse Elnettom kako bismo zajedničkim snagama pronašli najbolji način kreiranja vizije pametnog grada u općinama Južnog Rogalanda. Instalacija LED rasvjete dobar je primjer kako smanjiti potrošnju energije, a istodobno osigurati povezanost ulične rasvjete i svih pripadajućih prednosti takve tehnologije kada govorimo o pametnim gradovima”, kazao je voditelj prodaje za vanjsku rasvjetu Philips Lightinga u Norveškoj Bjørn Rune Steinsland. “Philips CityTouch pruža mogućnost jednostavne kontrole razine svjetlosti te optimizacije održavanja”, dodao je. Iz Philips Lightinga, tvrtke predvodnice LED tehnološke revolucije, kažu i da će preostalih 16.500 pametnih rasvjetnih tijela u Južnom Rogalandu biti instalirano do kraja 2019. godine. Inače, od lansiranja u 2012. godini, Philips CityTouch sustav upravljanja uličnim rasvjetom ugrađen je u više od 850 projekata u 37 zemalja.     

Komentirajte prvi

New Report

Close