Ucjenjivači bi mogli biti odgovorni za rast cijene bitcoina

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2019. u 10:45
Foto: Getty Images

Složena hakerska nadigravanja povećavaju cijenu kriptovaluta – uključujući potencijal zarade kriminalaca.

Flagstaff, Arizona. Okrug Wakulla, Florida. Virginia, New York, Louisiana i Oklahoma. Svi su nedavno pogođeni napadima pomoću ransomwarea – i američki senatori su prošlog mjeseca pozvali Ministarstvo domovinske sigurnosti da pomogne državnim i lokalnim vlastima da prežive posljedice, piše Chris Stokel-Walker za portal OneZero.

Napadi Ransomwarea mogu predstavljati puno veći problem osim isključivanja lokalnih i državnih usluga. Tvrtka za cyber-sigurnost Emisoft vjeruje da je vrijednost bitcoina – koji je korišten u 98% svih plaćanja ransomwarea u prva tri mjeseca 2019. – pojačana takvim napadima.

Žrtve koje odluče platiti kada su napadnute, povećavaju potražnju za bitcoinom, što kao rezultat – povećava cijenu te kriptovalute, potičući špekulante na tržište, govori analiza Emisofta. 

Tvrtka ukazuje na ‘WannaCry’ napad iz 2017. godine, koji je zarazio više od 300.000 računala širom svijeta, tražeći od njihovih vlasnika da plate otkupninu u određeni bitcoin novčanik – kao tipičan incident kojim je povećana vrijednost bitcoina.

Neposredno prije napada na svijet, bitcoinom se trgovalo na oko 1.845 dolara. Dva tjedna kasnije, bio je 2.446 dolara. U svibnju 2019., neposredno prije nego što je niz napada pogodio američke gradove, bitcoinom se trgovalo na oko 5.350 dolara. Danas se vrijednost gotovo udvostručila.

"Čini se da postoji povezanost između visokih ransomware incidenata i rasta cijena bitcoina", izjavio je Brett Callow, glasnogovornik Emisofta.

No, korelacija ne znači uvijek i uzročnost, upozoravaju stručnjaci za kriptovalute. “Svaka trgovina utječe na cijenu bitcoina na male ili velike načine. 

Možda ne pojedinačno, ali definitivno u cjelini, “kaže Marie Vasek, predavačica informacijske sigurnosti na University College London. 

I dok je učestalost napada koji su koristili ransomware možda utjecala na cijenu bitcoina, Vasek sumnja da je to jedini razlog. "Budući da se trguje na toliko mnogo mjesta, teško je shvatiti što pokreće tržište", kaže ona.

Napadi i rast potražnje – zatvoreni krug

"Ransomware je možda dio toga, ali cijena bitcoina je toliko volatilna i imala je tako dinamičan raspon, mogla bi se kombinirati s mnogim čimbenicima", slaže se Alan Woodward, gostujući profesor kibernetičke sigurnosti na Sveučilištu Sussex. Dio razloga zbog kojeg je skeptičan glede izravne veze s napadima je rizik zadržavanja zalihe vrlo nestabilne kriptovalute, kada bi je kriminalci mogli lako zamijeniti u sigurniju robu, poput dijamanta ili zlata.

No, sigurno se čini da postoji neka vrsta veze između porasta ransomwarea i povećanja cijene bitcoina. "Komoditizacijom kibernetičkih kriminala, kriminalci donose važan prihod podzemnoj ekonomiji", kaže Guillermo Suarez-Tangil, predavač informatike na King's College Londonu. "Ransomware je samo jedan od mnogih elemenata u koje kriminalci uvode kripto-kapital."

Suarez-Tangil i njegovi kolege nedavno su pogledali rudarenje druge kriptovalute pod imenom Monero – i otkrili da je oko 4,4% kriptovalute stvoreno nezakonitim miniranjem tako što je iskorištena procesorska moć računala žrtava bez njihovog znanja. Postotak odgovara količini vrijednoj nekoliko milijuna dolara. "Pošteno je pretpostaviti da bi to imalo utjecaja na povećanje vrijednosti", kaže on.

Ipak, Callow smatra da skok cijena ne dolazi samo zbog porasta ransomwarea – već se svodi na tvrtke i općinska vijeća koja su svjesna rizika da ih zlonamjerni softver ne pogodi. „Znamo da znatan broj tvrtki čuva bitcoin u slučaju da su pogođeni ransomware-om i da trebaju platiti potražnju“, kaže on. (Istraživanje za 2018. godinu pokazuje da tri četvrtine službenika za informacijsku sigurnost tvrtki ima zalihu bitcoina u slučaju da moraju platiti otkupninu.)

Time je stvoren zatvoreni krug u kojem, za sada, potražnja, a time i cijena kriptovaluta – i dalje rastu.

Od ucjenjivačkih napada najviše bi pak mogle profitirati osiguravajuće tvrtke koje su od posljedica počele osiguravati privatna i javna poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close