Ljetni gaming kamp: Učenici će kroz sedam dana napraviti svoju videoigru i dobro se zabaviti

Autor: Borivoje Dokler , 03. srpanj 2023. u 14:00
Nastavu vode domaći stručnjaci, a obuhvatat će osnove rada u Unityju i Blenderu/PD

Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj organizira ljetni gaming kamp za osnovnoškolce.

Tijekom ovogodišnjih ljetnih praznika Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 ponovno otvara vrata djeci viših razreda osnovnih škola željnima učenja o izradi videoigara. U prva dva tjedna srpnja i zadnja dva tjedna kolovoza provodit će se ljetni gaming kamp za djecu.

Učenici će kroz sedam dana napraviti vlastitu videoigru, steći nove prijatelje, ali i odlično se zabaviti u Novskoj, glavnom gradu hrvatske gaming industrije. “Prošle godine organizarali smo kamp i djeca su bila oduševljena, kao i roditelji. Naime, djeca ukoliko nisu otputovala s roditeljima vrlo često praznike provedu pred ekranima.

Teško ćemo ih od ekrana odvojiti, ali mi to vrijeme želimo posvetiti učenju. Naš je kamp spojio učenje i videoigre”, poručuju organizatori. Program kampa imat će dvije razine znanja, osnovno i napredno za one koji su ga već pohađali, a dostupna je nastava i na engleskom jeziku. Boravak je organiziran u učeničkom domu novljanske srednje škole, dok će se nastava provoditi u inkubatoru PISMO uz osiguran 24-satni nadzor za polaznike i tri kuhana obroka.

Svaki će dan započeti jutarnjom tjelovježbom, nastaviti se nastavom koja traje četiri sata, a nakon poslijepodnevnog odmora svakog dana za polaznike su pripremljene različite aktivnosti. Upoznat će se sa vrhunskom tehnologijom inkubatora PISMO, u Inkubatoru društvenih inovacija naučit će snimati, montirati i streamati sadržaje, a u STEM laboratoriju Novsky učit će o microbitu i robotici.

Matanović

U budućem kampusu, centru gaming industrije, predvidjeli smo i otvorenje fakulteta.

Bez računala i mobitela programirat će prirodu u izviđačkom kampu DUPIN, a promatrat će i zvijezde iz gradskog parka. Tijekom boravka predviđen je i cjelodnevni izlet u Park prirode Lonjsko polje.

Želja je najvažnija
“Naš puni kapacitet je 100-tinjak djece. Ne postoje uvjeti kod prijave u smislu predznanja. Važno je samo željeti naučiti izrađivati videoigre. Nastavu izrade videoigara vode domaći stručnjaci predvođeni Dominikom Cvetkovskim, koji već nekoliko godina predaje programiranje u programu Unity. Nastava u trajanju od sedam dana obuhvaća osnove rada u Unityju i Blenderu.

Također, ove godine smo uveli i napredni tečaj, ali i verziju osnovnog gdje je cijeli program na engleskom jeziku”, istaknula je Ivana Matanović, zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije i nadodala kako PISMO postoji već nekoliko godina, najbrže je rastući hrvatski inkubator i okuplja više od 70 startupova.

“Od prvog dana djelovanja inkubator se suočava sa manjkom stručnjaka u ovoj industrijskoj grani. Zato i provodimo edukacije za odrasle gamedevelopere u trajanju od šest mjeseci, radili smo na otvaranju srednjoškolskog smjera Tehničar za razvoj videoigara kakav postoji u Tehničkoj školi Sisak i Srednjoj školi Novska. Kamp je još jedan način kako mladima približiti svijet videoigara, a možda jednom postane i njihov poslovni put. Edukacije su najvažnije”, naglašava Ivana Matanović jer se industrija bez ljudi sa točno određenim kompetencijama neće moći razvijati ili će doseći svoj maximum i prije nego što to mislimo.

Uz osnovni program, uveden je i napredni tečaj za one više razine znanja/PD

“Zato je potrebno razvijati usavršavanja, povećavati kompetencije postojećih kadrova, ojačati struku… To je naša misija i zato smo u našem budućem kampusu – centru gaming industrije predvidjeli i otvorenje fakulteta.

S obzirom da je inkubator PISMO nastao kao projekt financiran europskim novcem, prilike vidimo i u slijedećoj financijskoj perspektivi. Primjerice naš projekt AI & GAMING JURK EDIH vrijedan 2,3 milijuna eura održat će stotine sati edukacija upravo na ovu temu. Učenje o izradi videoigara ključno je za rast industrije”, smatra Ivana Matanović.

Izgradnja kampusa
Gaming inkubator razvija se svojim tijekom, a trenutno je još puno projekata ispred njih. Budući centar gaming industrije tzv. kampus u visokoj je fazi projektiranja, a veliki tim projektanata i zaposlenika svakodnevno radi na tome da se kampus počne graditi čim prije.

“Arena sa akceleratorom gaming industrije, zgrada fakulteta i studentski dom, brojni studiji, sportski i rekreativni sadržaji u novljanskoj poduzetničkoj zoni donijet će sasvim novi život.

Krajem prošle godine ishodovali smo lokacijsku dozvolu, a predan je i zahtjev za izdavanje prve u nizu građevinske dozvole. Ipak, dio informacija bi sačuvali za sebe. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu o projektu koji će zasigurno promijeniti Novsku, Sisačko-moslavačku županiju, ali i Hrvatsku”, poručuje Ivana Matanović.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close