U Zagrebu najveći coworking u JI Europi

Autor: Bernard Ivezić , 05. prosinac 2018. u 22:01
U sklopu konferencije održan i treći predakceleracijski program Zagreb Factory/Žarko Bašić/PIXSELL

U fokusu Zagreb Connecta su ulaganja u ranim fazama razvoja i iskustva domaćih koji su uspjeli vani.

Grad Zagreb uskoro će imati ne samo najveći coworking prostor u Hrvatskoj već i najveći u jugoistočnoj Europi. Cilja se da Tehnološki park Zagreb naraste na više od 15.000 kvadrata.

Najavila je to u srijedu na otvaranju 5. konferencije Zagreb Connect 2018. zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Na konferenciji, koja je ove godine okupila više od 400 startup poduzetnika, investitora i predstavnika lokalne zajednice Majić je naglasila da u paviljonu 12 na Zagrebačkom velesajmu stotinjak startupa u okviru Tehnološkog parka razvija inovativne i izvozno orijentirane proizvode i usluge. To rade na 7300 kvadrata, a plan Grada je udvostručiti kapacitet, s još 8000 kvadrata.

"Pripremamo projekt proširenja kapaciteta Tehnološkog parka s projektom energetske obnove paviljona 12, kao i proširenje sadržaja i drugih kapaciteta Parka, a sve kako bismo stvorili dobru bazu za realizaciju inovativnih projekata. Cilj je da u Hrvatskoj i Zagrebu zadržimo mlade ljude", ističe Majić.Vrijednost novih investicija u Tehnološki park Zagreb zasad nije poznata. No, za očekivati je da će premašiti 19,6 milijuna kuna vrijedan projekt modernizacije iz svibnja.

 

Majić

Cilj je stvoriti dobru bazu za ostvarenje inovativnih projekata.

U sklopu modernizacije najveći je hrvatski coworking prostor iz EU fondova uspio povući 15,7 milijuna kuna za šest laboratorija kojima se želi pozicionirati kao industrijski R&D centar za startupe, male i srednje poduzetnike u Zagrebu i okolici. S dodatnim proširenjem kapaciteta, očito, planira se proširiti i doseg. U šest laboratorija poduzetnici će na raspolaganju imati računala visokih performansi, opremu za računalnu forenziku, 3D skenere i printere, generatore, mjernu opremu za IoT…

Mirka Jozić, gradska pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, kaže da se uspjeh Parka ogleda i u dobroj organizaciji Zagreb Connecta.  "Grad želi startupe pratiti ne samo s logistikom već i s financijama i zato su u fokusu Zagreb Connecta 2018. preseed investicije i ulaganja u ranim razvojnim fazama startupova, iskustva domaćih startupa koji su uspješno proizvode plasirali na međunarodna tržišta i tehnologije budućnosti", kaže Jozić.

Dodaje da im u tome nedostaje pomoć države. Ove godine Grad je za predakceleracijski program uspio stvoriti fond od 860.000 kuna. Frane Šesnić, direktor Zagrebačkog inovacijskog centra naglasio je da stalno dodaju nove usluge kako bi pomogli startupima, ali i da drže kontinuitet. "Ovo je treća godina programa Zagreb Factory i ove godine je najveći i uključuje 17 timova", zaključuje Šesnić.

Komentirajte prvi

New Report

Close