U Zagreb stižu globalni prvaci funkcijske neurokirurgije

Autor: Marina Biluš , 20. travanj 2023. u 22:00
Specijalist neurokirurgije KB-a Dubrava Fadi Almahariq/PD

Klinička bolnica Dubrava 5. i 6. svibnja bit će domaćin prvog međunarodnog tečaja na koji stižu eksperti iz cijelog svijeta.

Eksperti neurokirurgije s maltene svih strana svijeta – iz Engleske, Češke, Egipta, Njemačke, Jordana, Saudijske Arabije… 5. i 6. svibnja stižu u Zagreb, gdje će u Kliničkoj bolnici Dubrava izučavati najsuvremenije operativne metode iz izuzetno kompleksnog područja ove grane medicine.

Riječ je o stereotaksijskoj i funkcijskoj neurokirurgiji koja upravo doživljava vrhunac i u “peaku” je napretka na globalnoj razini.

Ekskluzivnost ovog znanstvenog eventa dokazuje i impresivan popis eksperata koji će sudjelovati na ovom tečaju: Profesor Ahmed M. Alkhani, predsjednik Arapskog neurokirurškog društva, predsjednik Odbora za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju, profesor Walid Ahmed Abdel Ghany, predsjednik međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery MSSFN-a i Harith Akram – neurokirurg iz najuglednije neurokirurške klinike u Engleskoj i svijetu Queen Square Hospital London.

Sve će se događati “pod palicom” specijalista neurokirurgije KB-a Dubrava, Fadija Almahariqa, koji je i član Upravnog odbora međunarodnog društva Middle-Eastern Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery, a pod pokroviteljstvom Svjetskog društva za stereotaksijsku i funkcijsku neurokirurgiju.

Ivica Lukšić/PD

Pionirski događaj
“Pozvali smo najveće stručnjake iz cijelog svijeta kako bismo podijelili znanje i iskustva, usporedili naše i njihove rezultate i razmijenili tehnike i kontakte, da naš Zavod bude međunarodni certificirani edukacijski centar za sve mlade specijalizante i specijaliste neurokirurgije iz cijeloga svijeta iz područje stereotaksijske i funkcijske neurokirurgije”, ističe Fadi Almahariq napominjući da je ovo je prvi put da se na ovakvoj svjetskoj razini kod nas i praktično vježba kako se izvodi dubinska mozgovna stimulacija (DBS) i koje je naše iskustvo u tome te se time omogućuje svim sudionicima da se na jednom mjestu educiraju od vodećih svjetskih stručnjaka.

Lukšić

S iznimnim zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji prvog tečaja ovakve vrste u Hrvatskoj gdje će domaći i međunarodni stručnjaci imati prilike podijeliti iskustva i steći nova saznanja iz vrlo zahtjevnog područja neurokirurgije,

A zašto je spomenuti DBS toliko značajan? Riječ je o vodećoj operativnoj metodi u bolestima pokreta koja se najčešće koristi kod bolesnika s uznapredovalom Parkinsonovom bolesti, distonijom i esencijalnim tremorom kod kojih medikamentozna terapija prestaje davati zadovoljavajuće rezultate. DBS se od svih zemalja u regiji prvo počeo raditi u Hrvatskoj 2000. godine, svega nekoliko godina nakon prvog ugrađenog DBS-a u svijetu, napominju neurokirurzi s KB Dubrave.

“Kod bolesnika koji imaju Parkinsonovu bolest i tremor već kod prvog uključenja DBS-a se vidi učinak, prestane tremor, pacijent postane pokretljiviji, hoda. Kod distonije je potrebno duže vrijeme stimulacije da se postigne maksimalni rezultat zbog kontrakture muskulature.

Kod takvih pacijenta nakon ugradnje DBS-a rad s fizioterapeutom nekoliko mjeseci nakon ugradnje je od iznimne važnosti. Bitno je istaknuti da pacijenti nakon operacije vraćaju svoju pokretljivost, voze bicikl, hodaju, a to je povratak u svakodnevnicu te se time podiže kvaliteta života bolesnika i njihove obitelj”, navode.

2000.

godine u Hrvatskoj se počela izvoditi dubinska mozgovna stimulacija

Referentni centar
“S iznimnim zadovoljstvom sudjelujemo u organizaciji prvog tečaja ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, gdje će domaći i međunarodni stručnjaci imati prilike podijeliti iskustva i steći nova saznanja iz vrlo zahtjevnog područja neurokirurgije te obogatiti vlastitu kliničku praksu.

Ovaj je događaj posebno značajan za KB Dubrava u kojoj unutar Zavoda za neurokirurgiju djeluje Referentni centar Ministarstva zdravstva za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju, ali i sve suradne specijalnosti koje sudjeluju u liječenju ovih bolesnika. Želimo srdačnu dobrodošlicu svim našim gostima i uspješan stručni tečaj te pozivamo sve zainteresirane stručnjake na sudjelovanje”, istaknuo je ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close