Smart Industry
Za NGO sektor

U tri mjeseca do digitalnih vještina za posao

Besplatna ‘online’ radionica latvijskog Riga TechGirlsa.

Borivoje Dokler
11. rujan 2023. u 22:00
Program DigitalABC trajat će od 18. rujna do 6. prosinca/SHUTTERSTOCK

Latvijska organizacija za obrazovanje i promicanje žena u tehnološkom sektoru, Riga TechGirls, pozvala je nevladine organizacije iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe da se prijave na njenu besplatnu ‘online’ radionicu u trajanju od tri mjeseca gdje mogu steći digitalne vještine potrebne u svakodnevnom poslu.

Google partner programa
Na programu DigitalABC, koji će na engleskom jeziku trajati od 18. rujna do 6. prosinca, zaposlenici i volonteri nevladinih organizacija (NGO) stjecat će digitalna znanja kojima mogu rad svojih organizacija učiniti efikasnijim. voditelj projekta Pauls Silinš istaknuo je kako bi voljeli imati što više polaznika iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe, a prijaviti se mogu svi, bez obzira na spol i mjesto prebivališta, do 18. rujna na internetskoj stranici Digitalabc.org.

Program će se održati od ponedjeljka do srijede u terminima od 17.30 do 19.30 sati. Partner programa je kompanija Google. Digitalna pismenost u Europi je još uvijek niska jer samo 56 posto njene populacije posjeduje osnovne digitalne vještine, podatak je Europske komisije temeljem Indexa DESI (Digital Economy and Society Index).

Osim toga, zaposlenici nevladinih organizacija obično nemaju obrazovanje iz specifičnih digitalnih vještina, a koje im značajno mogu povećati radnu učinkovitost i pomoći da bolje prošire glas o onome što zagovaraju.

“I mi kao NGO itekako smo svjesni svakodnevnih problema s kojima se suočavaju nevladine organizacije. Znamo kako digitalne vještine i oruđa mogu pomoći u svladavanju tih problema”, poručio je Silinš.

Riga TechGirls je dosad organizirala nekoliko desetaka radionica kroz koje je 22.000 zdravstvenih radnika, učitelja i kreativaca stjecalo znanja iz digitalnih tehnologija.

Ovo joj je prvi međunarodni program usmjeren na osoblje nevladinih organizacija. Na to ih je, kažu, potaknula uspješna realizacija prethodnih programa.

Latvija prijatelj startupova
Baltičke zemlje Latviju, Estoniju i Litvu, zbog brojnih startup tvrtki i tehnoloških inovacija, neki nazivaju “novim nordijskim zemljama”, po uzoru na tehnološki razvijene Finsku, Švedsku i druge zemlje sjevera Europe.

Latvija je prošle godine proglašena najviše prijateljski raspoloženom zemljom prema startup kompanijama zahvaljujući zakonodavstvu, porezima i mogućnostima kupnje dionica u takvim kompanijama, podatak je tvrtke Index Ventures.

New Report

Close