U središtu gaming industrije održano svjetsko natjecanje u izradi videoigara: Ovo su dobitnici vrijednih nagrada

Autor: Lucija Špiljak , 31. siječanj 2022. u 12:03
Global Game Jam / Foto: PD

Timovi su imali 48 sati da naprave videoigre.

Igra “Odraz” koju su izradili Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić te Mateja i Stefan Vedrina odnijela je pobjedu na natjecanju u izradi videoigara Global Game Jam, koje su od 28. do 30. siječnja u sportskoj dvorani u Novskoj organizirali Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 i Razvojna agencija SIMORA.

Riječ je o svjetskom natjecanju koja se održalo u isto vrijeme na još 683 lokacije diljem svijeta, a prema broju sudionika u Hrvatskoj – njih čak 135 – ovo je i najveće natjecanje ovog tipa ikad organizirano u Hrvatskoj. Zadana tema natjecanja bila je dualnost, a 22 tima imala su zadatak u 48 sati napraviti videoigre.

Global Game Jam / Foto: PD

Vrijedne nagrade 

Po završetku izrade videoigara, timovi su svoje radove prezentirali tročlanom žiriju koje su činili Damir Đurović (Reboot), Aleksandar Gavrilović (CEO Gamechuck) i Dominik Cvetkovski (inkubator PISMO). Prema njihovim riječima, ovogodišnje izdanje iznjedrilo je odlične videoigre, a posebno ih je iznenadila razina znanja koju su pokazali srednjoškolski timovi.

Prvu nagradu, iznos od 10.000,00 kuna od Jamnice i njihovog brenda pića za gejmere ProGame, osvojio je tim u sastavu Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić, Mateja i Stefan Vedrina koji su igru nazvali “Odraz”. Igra je dobila posebnu nagradu žirija za najbolju grafiku viđenu na natjecanju. Mateja Vedrina se u ime pobjedničke ekipe obratila, istaknuvši da su dosad bili na svakom Global Game Jamu u Novskoj i da su kroz godine stasali u najbolje, te da njihova pobjeda bude poticaj i svima drugima.

Drugu nagradu, iznos od 3000 kuna od inkubatora PISMO i A1 poklon paket – Sony PlayStation 5 bundle i Xiaomi Mi Electric Scooter – osvojila je ekipa koju su činili Matej Balašković, Bernarda Špoljarić, Nikola Višekruna i Neven Pilić , kreatori igre „Reflections“.

Treću nagradu, iznos od 2500 kuna i A1 poklon paket – Xiaomi Mi Electric Scooter – osvojila je ekipa u sastavu Zvonimir Barać, Gordan Bezjak, Sven Nemet i Maria Cvetkovski koja je napravila igru „ONENO“.

Global Game Jam / Foto: PD

‘Postali smo središte gaminga Hrvatske’

Najbolja srednjoškolska ekipa bio je tim Filipa Đurđevića i Marka Pujića koji su kreirali igru pod nazivom Dimension hop, koju je žiri posebno pohvali za najbolji gameplay natjecanja. Osvojili su nagradu inkubatora PISMO u iznosu od 1000 kuna.

Žiri je kao najbolje prezentiranu igru ocijenio „GUMBO vs. GUMBO“ koju su napravili Laura Tandarić, Vlatko i Siniša Kolundžija, Tamara Josić, Anja Tkalec i Oskar Dragić.

U ime organizatora, natjecateljima, sponzorima, gostima i medijima zahvalio je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA, poručivši da će i dalje raditi na razvoju gaming industrije.

“Ove godine podigli smo organizaciju ovog događaja na još viši nivo. Na tome ćemo inzistirati i u narednoj organizaciji. Gaming se u našoj županiji pokazao kao uspješan. Sa 67 start upova registriranih u našem inkubatoru, šest generacija i više od 250 osoba educiranih kako proizvoditi videoigre te pet razreda srednjoškolaca u Sisku i u Novskoj na smjeru Tehničara za izradu videoigara, jasno govori da smo postali središte gaminga Hrvatske”, izjavio je Čelan.

Komentirajte prvi

New Report

Close