U pametnim gradovima 11,7 mlrd. kn nove vrijednosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. studeni 2017. u 22:01
S nedavno održane konferencije u Zračnoj luci Franjo Tuđman/Matija Habljak/PIXSELL

Četiri od pet novoproglašenih pametnih gradova bolji u ekonomičnosti poslovanja od države.

Financijska agencija (FINA) u utorak je objavila analizu poslovanja pet hrvatskih gradova koji su nedavno na konferenciji Pametni gradovi u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista proglašeni pametnima.

Rezultati pokazuju da su Split, Karlovac, Makarska, Koprivnica i Poreč u 2016. godini imali više od 10 tisuća poduzetnika, pri čemu ih je najviše, šest i pol tisuća, bilo koncentrirano u Splitu, a najmanje, 530, u Makarskoj.Ukupna ostvarena novostvorena vrijednost poduzetnika u ovih pet gradova u 2016. godini iznosila je 11,7 milijardi kuna što je udio od 6,7 posto u odnosu na ostvarenu novostvorenu vrijednost svih poduzetnika u Hrvatskoj koja iznosi 173,5 milijardi kuna.

Najbolje financijske rezultate postigao je Karlovac s 582 milijuna kuna, a najmanje Makarska sa 38,5 milijuna kuna.

Prema prihodima po zaposlenom najbolji su karlovački poduzetnici sa 623 tisuće kuna, potom koprivnički sa 615 tisuću kuna, Poreča sa 614 tisuća kuna, Splita s 589 tisuća kuna, dok je kod poduzetnika Makarske produktivnost bila najmanja i iznosila je 489 tisuća kuna po zaposlenom. Najviša prosječna mjesečna neto plaća od 5757 kuna obračunata je u Koprivnici kojoj je Fina dodijelila i status grada s najboljom financijskom stabilnošću. Također, ekonomičnost ukupnog poslovanja najizraženija je bila kod karlovačkih poduzetnika, a najniža u Splitu. Tako je četiri od pet pametnih gradova ostvarilo bolje rezultate ekonomičnosti poslovanja od prosjeka na nacionalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close