U Osijeku pokrenuti ICT Academy i program stipendiranja studenata

Autor: Lucija Špiljak , 25. studeni 2021. u 22:00
Kevin Zhang Qiming predaje dekanu Krunoslavu Zmaiću vaučer/PD

Huawei pokreće globalni Seeds For The Future Scholarship program u kojem biraju napredan studij i daju studentske stipendije.

“Cilj je potaknuti tehnološki razvoj Slavonije kako bi ta regija ostvarila svoj puni potencijal”, poručili su iz tvrtke Huawei Technologies Hrvatska koja je u utorak predstavila dva nova programa podrške obrazovanju u Hrvatskoj u sklopu velikog projekta Huawei for Digital Slavonia.

Riječ je o programu ICT Academy u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) koji profesorima i studentima otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji.

Drugi je program stipendiranje svih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede – Huawei Seeds for The Future Scholarship – koji provode u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS) za sve redovne upisnike prve godine.

Prvi u regiji
Vrijednost potonjeg stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6000 eura dobit će svih deset upisanih redovnih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om. Riječ je o prvom takvom studiju u Hrvatskoj, ali i široj regiji.

Anu Šunić, studenticu prve godine Digitalne poljoprivrede, na studij je privuklo spajanje biotehničkih znanosti s komunikacijsko-informacijskom tehnologijom.

“Velika je potreba na tržištu za agronomima koji su osposobljeni za digitalno upravljanje poljoprivredom. Stipendija je dodatni vjetar u leđa i pomoći će nam u realizaciji ciljeva. Drago mi je što je Slavonija prepoznata kao regija koja se treba razvijati”, rekla je Šunić.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program čiji će polaznici dobiti vrijedne stipendije.

“Huawei vidi veliki potencijal u razvoju tehnološkog sektora u Hrvatskoj, a tehnologija je motor razvoja i ostalih sektora. Slavonija gradi impresivnu tehnološku bazu i uvjereni smo da se daljnjim ulaganjem i razvojem tih tehnoloških znanja i uspjeha može potaknuti ostvarivanje punog gospodarskog i društvenog potencijala Slavonije.

Vjerujemo da ćemo svojim programima dodatno osnažiti suradnju između akademske zajednice i gospodarstva kao i inovativnosti te kreativnosti u korištenju novih tehnologija i poslovnih modela.

Vjerujemo i da ćemo potaknuti interes za novi studij Digitalne poljoprivrede koji može ostvariti puni potencijal koji ova regija ima u poljoprivrednoj proizvodnji, ne samo na razini Hrvatske već i na razini EU”, izjavio je Kevin Zhang Qiming, glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska.

Digitalizacija i inovacije
Novi projekt Huawei za digitalnu Slavoniju nastavak je suradnje Huaweija i Hrvatske kroz potpisana dva Memoranduma o razumijevanju i suradnji u 2019. godini sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac, ponosan je što su izgradnjom zajedničkog studija objedinjeni internacionalizacija i interdisciplinarnost studija.

Dekan FERIT-a, prof. dr. sc. Tomislav Matić, ističe da je ova suradnja i pokretanje studija Digitalna poljoprivreda – motivirana potrebama tržišta rada, koje od budućih inženjera agronomije očekuje i kompetencije u području primjene digitalnih tehnologija.

“Stupanj gospodarskog razvoja je u značajnoj korelaciji sa stupnjem digitalizacije i inovacijama, pa vjerujemo da će ovakav interdisciplinarni studij doprinijeti budućem razvoju i kompetitivnosti poljoprivrednih tvrtki kako u Slavoniji i Baranji tako i šire.

Prilikom uvođenja novih i prilagodbe postojećih programa, FERIT prati potrebe gospodarskog sektora i, na temelju intenzivne suradnje s lokalnim tvrtkama, obrazuje kvalitetne stručnjake. Vjerujemo da ćemo i dalje, uz prepoznavanje potreba tržišta rada, strateški prepoznavati područja koja će biti ključna i u godinama koje dolaze te da ćemo uspješno pratiti najnovije trendove u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

U tome će nam sigurno pomoći i suradnja s multinacionalnim tvrtkama, poput Huaweija, uz koju ćemo imati olakšan pristup najnovijim tehnologijama na globalnoj razini te povećati potencijal za konkurentna ugovorna istraživanja na temelju kojih ćemo unaprijediti nastavne procese na FERIT-u”, poručuje Matić.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close