U kampusu gaminga u Novskoj stasat će još barem 250 startupova

Autor: Suzana Varošanec , 02. siječanj 2022. u 22:00
Kao nova i moderna grana industrija videoigara konstantno bilježi rast/PD

Kompleks na osam hektara ima očekivanu brzu realizaciju.

Izgradnja kampusa industrije videoigara Pismo u Novskoj vrijedna 375,5 milijuna kuna, inače prvog gaming kampusa u Europi, strateški je projekt i istaknuta sastavnica Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, s očekivanom brzom realizacijom.

Najbrže rastući u državi
Kampus će se graditi na površini od oko osam hektara u novljanskoj poduzetničkoj zoni, a tvrtka koja će izraditi svu projektnu dokumentaciju već je odabrana.

Završetak izrade dokumentacije očekuje se do 1. svibnja, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za gradnju. Odluka o uvrštenju ovog projekta u Program revitalizacije veliko je priznanje za dosad učinjeno u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj, smatra Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Simora koja upravlja Poduzetničkim inkubatorom Pismo, specijaliziranim za gaming industriju koji je tijekom tri godine djelovanja sa svojih 67 tvrtki postao, tvrde, najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator.

375,5

milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje kampusa industrije videoigara u Novskoj

Prema Čelanu, 67 novootvorenih poduzeća generira stotinjak radnih mjesta, dok u kampusu očekuju otvorenje 80 radnih mjesta i još minimalno 250 startupova, kao i brojne investicije iz inozemstva.

Prije nekoliko godina iskoristili su, kaže, priliku i u ovoj županiji razvili industriju videoigara, jednu novu i modernu industrijsku granu koja konstantno bilježi rast što im je i bio povod da se okrenu u tom smjeru, a “2 posto iznosa Programa revitalizacije uložit će se u razvoj konkurentnosti na najbolji način”.

I eSport arena
Kampus gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport arenu s 4000 mjesta te Akceleratora gaming industrije.

U planu je Kampusa imati i petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje.

Svi kapaciteti bit će na bazi od 400 osoba s osiguranim smještajem u domovima, a od sadržaja planirana je i konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu.

Komentirajte prvi

New Report

Close