U Hrvatskoj žene ‘drže’ 46 posto znanosti i tehnologije

Autor: Ana Blašković , 11. veljača 2019. u 22:00
Svijetli domaći primjer je IRB/D. Višnjić/PIXSELL

Europa je jedan od najrazvijenijih dijelova svijeta, no ipak u samo u pet članica žene čine većinu u znanosti.

Od gotovo 18 milijuna znanstvenika i inženjera koji žive i rade u Europskoj uniji 41 posto su žene.

Zastupljenost žena u znanosti jedno od rijetkih područja (na sreću) u kojem Hrvatska s 46 posto stoji natprosječno dobro, ukazuju brojke Eurostata za 2017. (posljednja dostupna), objavljene povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u znanosti 11. veljače.

Svijetli domaći primjer je Institut Ruđer Bošković (IRB) na kojem je od 427 doktora znanosti 246 doktorica ili 58 posto. Nadalje, od 11 predstojnika zavoda, četiri su žene, a od tri pomoćnika ravnatelja pozicije zauzimaju dvije dame.

Također, od dva projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), oba vode znanstvenice, a među voditeljima laboratorija podjednako zastupljene kao muški kolege.

"Na Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti željela bih poručiti svima: hodajte svijetom otvorenih očiju i otvorena srca. Budite radoznale, budite hrabre, budite vrijedne. Propitkujte stalno svijet oko sebe, postavljajte si visoke izazove i onda vrijedno radite kako biste  ih ostvarile. Nikada, ali nikada nemojte prestati maštati", poručuje Vinka Jerić, kemičarka i pomoćnica ravnatelja IRB-a.

Europa je jedan od najrazvijenijih dijelova svijeta, no  prostora za napredak ima. U samo u pet članica žene čine većinu u znanosti: Litvi, Bugarskoj, Latviji, Portugalu i Danskoj.

U lokomotivi Europe, Njemačkoj, udio žena znanstvenica ne dostiže ni trećinu, a najmanje ih je u Luksemburgu i susjednoj Mađarskoj, tek četvrtina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close