U Europi ‘skidaju kapu’ biofizičarima s IRB-a i PMF-a

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2019. u 22:00
Tim s 'Ruđera' pod vodstvom Ive Tolić i Nenada Pavina

Maja Novak, Bruno Polak, Juraj Simunić, Zvonimir Boban i Barbara Kuzmić redom su mladi znanstvenici.

Nagrada europskog mikroskopijskog društva za izvrsne radove u kategoriji znanosti o životu dodijeljena je autorskom timu znanstvenika Instituta Ruđer Bošković (IRB) pod vodstvom Ive Tolić i znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (PMF) pod vodstvom Nenada Pavina, izvijestio je u srijedu IRB.

Njima je nagrada dodijeljena, ističe IRB, za rad objavljen u prestižnom časopisu Nature Communications krajem prošle godine pa predstavlja iznimno priznanje prvim autorima na radu, redom mladim doktorandima i postdoktorandima Maji Novak, Bruni Polaku, Juraju Simuniću, Zvonimiru Bobanu i Barbari Kuzmić.

Ovo godišnje priznanje za izvrstan rad dodjeljuje izvršni odbor Europskog mikroskopijskog društva i to radovima koji donose potpuno nove rezultate u području mikroskopije, a na temelju ocjena žirija međunarodnih stručnjaka s najprestižnijih europskih sveučilišta koji uzimaju u obzir kriterije znanstvene vrijednosti  rezultata, metodologije, kvalitete, očekivanog utjecaja, originalnosti i doprinosa u području mikroskopije.

Hrvatskom timu nagrada je dodijeljena za rad The mitotic spindle is chiral due to torques within microtubule bundles objavljen u časopisu Nature Communications u rujnu prošle godine. Predstavili su najnovije rezultate svojih istraživanja koji otkrivaju da je diobeno vreteno kiralne strukture. To otkriće moglo bi ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala, naglašava IRB. Riječ je o, kako navodi, interdisciplinarnom istraživanju u kojemu su kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom i najmodernijim tehnikama mikroskopije.

Rezultati se oslanjaju se na kombinaciju svjetlosne mikroskopije, napominje IRB i dodaje kako su prikazane slike ljudskih diobenih vretena dobivene super-rezolucijskom mikroskopijom, a pokazuju da snopovi proteinskih vlakana od kojih je građeno vreteno imaju složene zakrivljene oblike.

"Naši su znanstvenici izmjerili trodimenzionalne konture vretena iz kojih je otkriveno da je vreteno kiralni objekt", ističu s Ruđera. Povrh izvrsnih rezultata, dodatna vrijednost nagrađenog rada je i u činjenici da je nastao u timu hrvatskih znanstvenika, a da su prvi autori na radu radom mladi znanstvenici kojima je zahvaljujući europskim projektima te hrvatskim zakladama omogućeno da vrhunsku znanost rade upravo u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close