U dvije godine naše tehnološke kompanije privukle 1,8 milijardi eura

Autor: Josipa Ban , 22. svibanj 2023. u 07:04
U top pet najvećih investicija u regiji prva je ona u Rimac Groupu/R. Anić/PIXSELL

‘The State of Adria Tech’ analizirao ekosustav u tri zemlje regije.

Investicije u tehnološke kompanije u Adria regiji – Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji – posljednjih godina bilježe impresivan rast.

Prema izvješću “The State of Adria Tech” koji je napravio slovenski VC fond Silicon Gardens u pet su godina (između 2016.- 2017. do 2021.-2022.) investicije rasle čak 12 puta – s oko 300 milijuna eura na 3,45 milijardi.

4,7

milijardi eura vrijedile su prodaje udjela u regionalnim startupima u 2022. godini

Hrvatska najprivlačnija
Raste i iznos prodaja, odnosno exita, i to pet puta, na 4,7 milijardi eura u 2022. Sve to odrazilo se na cjelokupan tehnološki ekosustava. Tri zemlje regije danas broje čak šest “jednoroga”, od čega su dva iz Hrvatske (Rimac i Infobip), a četiri iz Slovenije (Outfit7, httpool, Sportradar i Outbrain). Najviše je investicija između 2021. i 2022. prikupila Hrvatska – 1,86 milijardi eura. Tehnološke kompanije iz Slovenije prikupile su 1,25 milijardi, a srpske 325 milijuna.

Hrvatska nije vodeća samo po ukupnom iznosu investicija u regiji već i po najvećim pojedinačnim. U top pet najvećih investicija u regiji prva je ona u Rimac Groupu koja je iznosila 690 milijuna eura. Slijedi Infobip s 545 milijuna eura dok je slovenski httpool, dio Aleph Holdinga, treći s investicijom od 450 milijuna eura.

Potrebna poboljšanja
Analiza pokazuje i da su najčešći i najveći investitori u Adria regiji VC fondovi. Ukupno su u tri zemlje regije u 2021. i 2022. uložili 1,9 milijardi eura (57% ukupnih ulaganja). U Hrvatskoj je taj postotak viši – 69% i iznosi 1,2 milijarde eura. Također, samo jedan posto ukupnih ulaganja dolazi iz Hrvatske.

Domaći startupovi najčešće privlače investitore iz SAD-a i EU-a. Zato su često i primorani seliti sjedišta kompanija u druge države, upozorava tim iz Silicon Gardensa koji je radio analizu. Također, ističu “ključno je uspostaviti optimalan sustav oporezivanja uključenosti zaposlenika u tvrtku zato što trenutna porezna struktura potiče osnivače da se presele u inozemstvo”.

Komentirajte prvi

New Report

Close