U DHMZ stiglo super računalo za brži izračun podataka

Autor: Lucija Špiljak , 20. listopad 2020. u 22:00
Kompjuter tvrtke Atos isporučen u sklopu ugovora od 10 milijuna kuna

Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka.

U Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) stiže revolucionarno superračunalo BullSequana XH2000 tvrtke Atos, globalnog lidera u području digitalne transformacije.

Riječ je o ugovoru vrijednom deset milijuna kuna te o novom računalnom sustavu koji će omogućiti četiri puta brži izračun podataka, poboljšanja numeričkih predviđanja vremenskih prilika te češće i preciznije prognoze. Koristit će se i u sklopu projekta AIRQ za unapređenje sustava upravljanja i praćenja kvalitete zraka.

“Modernizacija računalne infrastrukture nužna je kako bi DHMZ mogao ispuniti svoju glavnu zadaću, a to je kvalitetna, pravovremena i pouzdana meteorološka i hidrološka informacija i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Ove informacije omogućavaju donošenje strateških odluka u društvu i u raznim granama gospodarstva, proizvodnji hrane te zaštite života i okoliša koji je sve češće izložen povećanom riziku od katastrofa kao posljedica klimatskih promjena”, rekla je Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a.

Direktor Atosa u Hrvatskoj Sandi Marušić rekao je kako je ovo superračunalo “kakvo nema nijedan nacionalni meteorološki zavod u regiji”, a čija je instalacija planirana do kraja travnja 2021. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close