Veliki hrvatski uspjeh: U desetak dana stvorili ‘app’ koji otkriva nova žarišta zaraze

Autor: Lucija Špiljak , 30. ožujak 2020. u 12:21
Mi smo glas naroda koji sad ima novi, anoniman način za prijaviti simptome, kaže direktor Dino Ravnić

Pokreću suradnju s lokalnim i globalnim nadležnim tijelima koja bi mogla imati najviše koristi od podataka.

Tvrtka GIS Cloud, inspirirana vlastitim dugogodišnjim iskustvom u radu s geolokacijskim podacima i potaknuta uzrocima pandemije bolesti uzrokovane koronavirusom diljem svijeta, odlučila je dati svoj doprinos u borbi lansiranjem aplikacije STOP Corona! za anonimno prikupljanje simptoma kako bi mogli otkriti gdje kreću nova žarišta zaraze te kako bi javne službe mogle imati realniju sliku simptoma u cijeloj naciji.

Na aplikaciji je u desetak dana radilo 38 stručnjaka iz različitih tvrtki u Hrvatskoj diljem svijeta, kao i individualaca.

Aplikacija je u potpunosti besplatna za javnost i zdravstvene institucije, a namijenjena je globalnom korištenju pa je tako prevedena na više od 20 jezika.

Dostupna je online na stopcorona.app i moguće je prijaviti se s računala i mobilnog telefona/tableta, a u pripremi su i mobilne aplikacije za iOS i Android platforme. Funkcionira tako da korisnik može označiti svoju lokaciju i anonimno prijaviti svoje simptome poput tjelesne temperature, kašalj, otežano disanje itd.

20

jezika podržava ova aplikacija koja je namijenjena i globalnom korištenju, a GIS Cloud za nju, tvrde, nema komercijalne apetite

Postoji i mogućnost prijave e-maila i telefona kako bi se mogao uspostaviti kontakt ako kreće nova zaraza na području lokacije koju je prijavio korisnik, ali isto tako da korisnici mogu svaki dan slati svoje simptome i preko tih podataka mogu pratiti njihovo stanje.

“Aplikacija je namijenjena za prijavljivanje simptoma na dnevnoj bazi kako bi nadležne zdravstvene službe mogle imati bolji uvid u stanje na terenu u realnom vremenu. Individualni korisnici neće imati uvid u podatke koje su poslali, osim u statističke podatke na široj razini.

S druge strane, možemo omogućiti nadležnim službama da kontaktiraju osobe za koje smatraju da se trebaju testirati. Ovo rješenje ima ogroman potencijal pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa jer omogućava uspostavljanje bliske suradnje između građana i nadležnih službi. Mi smo glas naroda koji sada ima novi način za prijaviti te simptome i potrudit ćemo se te informacije proslijediti službama”, objašnjava direktor Dino Ravnić dodajući da su pokrenuli brojne kontakte prema nadležnim zdravstvenim službama i organizacijama u Hrvatskoj i diljem svijeta, a otvoreni su za sve zainteresirane koji vide smisao u projektu. Na stranici postoji informacija koliko su trenutačno prijava skupili.

“Javne agregirane statistike ćemo otvarati kada dosegnemo s prijavama 10% populacije u nekoj državi. Također pokrećemo suradnje s lokalnim i globalnim nadležnim tijelima koje bi mogle imati najviše koristi od prikupljenih podataka”, objašnjava Ravnić.

Tim iza ovog projekta, kaže, nema nikakvog komercijalnog interesa; žele pomoći, a u projekt su, poručuje, uložili svoja srca, znanje i resurse.

Komentirajte prvi

New Report

Close