U bivšoj vojarni razvijaju sve, od igrica i pametnih sprava do bespilotnih letjelica

Autor: Lucija Špiljak , 24. veljača 2022. u 22:00
Karlo Kupres, voditelj MTS-a/M. Prpić/PIXSELL

U kompleksu Mali Tehnopolis Samobor, regionalnom centru za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija, inkubiraju se napredni poduzetnici.

Osim što oduvijek slovi kao omiljeno mjesto ljubitelja fašnika i kremšnita, Samobor sve više privlači i poduzetnike koji upravo ovdje razvijaju uspješne tvrtke iz područja ICT-ja i gaming industrije, klimatizacije, automobilske, građevinske, metalske i prerađivačke industrije.

Upravo je u Samoboru, na prostoru bivše vojarne Taborec, prije dvije godine dovršen Mali tehnopolis Samobor koji je zamišljen kao regionalni centar za upravljanje i širenje 3D tehnologija i inovacija unutar Zagrebačke županije.

Projekt vrijedan 21,6 milijuna kuna, od čega je 90 posto sufinancirala Europska unija, poduzetnicima početnicima i poduzetnicima u fazi razvoja i rasta nudi stalnu podršku u poslovanju kroz radionice, seminare i savjetovanja, uz dodatne prostore poput sobe za sastanke i konferencijske dvorane.

Premda je službeno završen krajem kolovoza 2020. godine, s radom je počeo već sredinom lipnja iste godine. Tada je u pogon puštena oprema za 3D printanje i 3D skeniranje, a s 1. srpnjem dobili su i prve “stanare”.

Jasan put
Kapacitet MTS-a, kojim upravlja Poduzetnički centar Samobor, je 19 prostornih jedinica, od kojih je trenutno popunjeno 16. U ukupno 1431 četvornom metru prostora boravi 14 inkubiranih poduzeća čija je paleta djelatnosti široka, no sa zajedničkim nazivnikom modernih tehnologija i inovacija.

“Grad Samobor oduvijek prati obrtnička i poduzetnička tradicija, tako da ne iznenađuje činjenica da se prvi poduzetnički inkubator na prostoru grada u vrlo kratkom roku gotovo u potpunosti popunio. Dodatno prema zastupljenim djelatnostima u inkubatoru vidljiv je jasan put prema modernim, tehnološki naprednim i inovativnim proizvodima i uslugama koje se nalaze ili će se u bliskoj budućnosti naći kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu.

Ključan cilj je potpuno popunjenje infrastrukture inkubatora i povećanje dosadašnjeg portfolija klijenata koji koriste popratne sadržaje, konkretnije 3D tehnologije i prostore dvorana za sastanke, konferencije i coworking. S obzirom na izrazito povoljnu poduzetničku klimu u samom gradu, smatramo kako su takvi ciljevi dostižni i ostvarivi.

Kapacitet MTS-a, kojim upravlja Poduzetnički centar Samobor, je 19 prostornih jedinica, od kojih je trenutno popunjeno 16/R. Anić/PIXSELL

Osim subvencioniranog najma poslovnog prostora unutar inkubatora – prva godina 70%, druga godina 50% i treća godina 30% – na zahtjev tržišta uvedena je i usluga virtualne inkubacije koja poduzetnicima omogućava da na adresi MTS-a registriraju svoje poduzeće bez potrebe fizičkog boravka u prostoru inkubatora, te da koriste poštanski pretinac, po potrebi sobu za sastanke i sudjeluju u seminarima i radionicama u organizaciji MTS-a i sve to po, usudio bih se reći, trenutno najpovoljnijoj cijeni na tržištu”, pojašnjava nam voditelj MTS-a Karlo Kupres.

Laboratorij za 3D tehnologije opremljen je suvremenim uređajima za 3D printanje u Multi Jet Fusion i stereolitografijskoj tehnologiji, te optičko 3D skeniranje koji su kroz usluge dostupni kako korisnicima inkubatora, tako i vanjskim poduzećima i privatnim osobama. Prostori sobe za sastanke, konferencijske dvorane i coworking prostora dostupni su također kroz usluge najma vanjskim poduzećima i privatnim osobama, kaže Kupres.

Provode i seminare i radionice 2-3 puta mjesečno, a teme su vezane uz digitalno oglašavanje, brendiranje, EU fondove, natječaje Hamag Bicroa. Kupres kaže da je posjećenost seminara i radionica visoka ako se u obzir uzmu mjere zbog pandemije. No, zato događaje i teme ponavljaju kako bi svi zainteresirani mogli sudjelovati. Usto jednom godišnje organiziraju Tehnološki forum kojem je glavna zadaća promocija 3D tehnologija i umrežavanje poduzetnika.

“Kao inkubator surađujemo sa zagrebačkim inkubatorom Zicer, a pomoću laboratorija za 3D tehnologije uspostavili smo suradnju s 15-ak poduzeća diljem hrvatske iz raznolikih industrija poput metalne, automobilske, medicinske, građevinske i zabavne industrije”, dodaje Kupres.

Od AI-ja do autoindustrije
Svi zainteresirani koji žele useliti u inkubator mogu provjeravati javne pozive koji se objavljuju web stranicama Poduzetničkog centra Samobor, a uz njih se nalazi i potpuna dokumentacija potrebna za prijavu, te pravilnik prema kojem se radi odabir pristiglih ponuda. Javni pozivi objavljuju se više puta godišnje i nakon objave traju 30 kalendarskih dana.

No kako Kupres ističe, u svakom trenutku se zainteresirani mogu javiti za zakup poslovnog prostora u MTS-u na e-mail info@malitehnopolis.hr. Ako u tom trenutku nije aktivan javni poziv, zainteresirane uvrste na popis interesenata i obavijeste ih čim novi javni poziv izađe.

Djelatnosti startupa koje su zastupljene trenutno u MTS-u odnose se na sljedeće: samostalna izrada i distribucija uređaja za fiskalizaciju samoposlužnih aparata; digitalni marketing; primjena umjetne inteligencije u optimizaciji proizvodnih procesa; razvoj, proizvodnja i distribucija pametnih utičnica; razvoj i proizvodnja fitness opreme za osobe s posebnim potrebama; razvoj i proizvodnja pametnih naprava za sportske treninge; razvoj i izrada računalnih video igara, razvoj i proizvodnja bespilotnih letjelica; digitalni tisak na tekstil u pojedinačnim i malim serijama; razvoj specijalnih sustava za automobilsku industriju; računalno programiranje baza podataka; poslovna savjetovanja s područja IT industrije i pomoć pri izvozu na strana tržišta; osvježavanje i podizanje postojećeg poslovanja na višu razinu i organizacija izlaganja na tehnološkim sajmovima diljem Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close